ALLAH DİLERSE KISIR KADINI DA DOĞURGAN YAPAR *** ALLAHIN İSİMLERİ BEBEKLERE VERİLEBİLİR Mİ?
Pazar, 26 Mayıs 2013 00:00

ALLAH DİLERSE KISIR KADINI DA DOĞURGAN YAPAR

....Haklısınız hocam, erkeğin erkekliği bitmez. Oysaki Zekeriya (a.s.) “karımâkir, yani kısırdır” diyor, kısır ve yaşlı bir kadının nasıl çocuğu olabilir? Gerçi Allah’ın işinden sual olmaz ama Allah diyor: ben kâinatı bir sistem üzere yarattım. Akıl etmemizi, düşünmemizi hep vurgular. Ayrıca 2. soruma da cevap gelmedi. Engin bilginizden istifade etmek amaçlı aklımıza takılan sorular bunlar. 30 ciltlik Kur'an Ansiklopedisini okudum; içinde her şey var ama bu sorduklarım yok. Cevaplarsanız memnun olurum. Saygılarımla hürmetlerimi sunarım...

Cevap: Hz. İbrahim'in de karısı kısırdı. Onun için Sare, kocasının, kendi cariyesi Hacer'le yatmasını, böylece çocuğu olmasını önerdi. Yaşlı İbrahim'ın Hacer'le birleşmesi sonucunda İsmail doğdu. Ardından aslında kısır ve yaşlı olan Sare de çocuk doğurdu: İshak. Bu kez Sare, İsmail'in annesiyle birlikte uzaklaştırılmasını istedi. İbrahim de karısı Hacer'i ve çocuğunu Mekke'ye getirip yerleştirdi. Normalde yaşlı kadın, çocuk doğurmaz ama bazen Allah'ın hikmeti gereği kısır ve yaşlı kadın da doğum yapabilir. Geçenlerde gazeteler yazdı: 56 yaşında bir kadın çocuk doğurmuştu. Benim verebileceğim başka cevap yok. Her şeyi çözmemiz de gerekmez. Allah'ın vahyine inanırız, ayrıntısının ardına düşmeyiz.


 

ALLAHIN İSİMLERİ BEBEKLERE VERİLEBİLİR Mİ?

Hocam, daha önce size evde köpek beslemek ile ilgili soru sormuş ve kapsamlı bir cevap almıştım. Allah sizden razı olsun.

Sayın Hocam, bebeklere Allahın isimlerinden verilebilir mi? Internet sitenizden sorular içinde aradım, ancak bulamadım. Bana da yardımcı olabilirseniz çok müteşekkir olacağım.

Birçok internet sitesinde Allah’ın isimleri bebeklere verilirken, ismin başına ''Abd'' eklenmesi gerektiğini söylüyor. Biz Metin ismini vermek istiyoruz. Bu durumda ism’in nasıl olması gerekiyor? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum...

Cevap: Bazı isimler vardır ki bunlar Allah'ın özel ismi değildir. Allah'ın bir sıfatını belirtir. Ama bunlar yaratıklar hakkında da kullanılır. Meselâ metîn, sağlam, güçlü demektir. Allah Metîn sıfatıyla anıldığı gibi herhangi bir şey için de metîn (sağlam) denilir. el-hablu'l-metîn: sağlam ip demektir. Aziz kelimesi de öyle. Azîz, değerli, güçlü demektir. Allah'ın sıfatlarındandır ama kullar için de aziz kullanılır. Ümmetinin, ashabının, Peygamber yanındaki değeri, Peygamber'in ümmetine düşkünlüğü, aziz kelimesiyle anlatılır. Azîzun aleyhi mâ anittum: Sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir, o sizin sıkıntı çekmenize üzülür demektir. Keza Allah'ın sıfatlarından olan rahîm kelimesi de Hz. Peygamber için kullanılmıştır. Bil-mu'minîne raûfun rahîm: O, mü'minlere şefkatli ve çok acıyandır. Ama İlâh veya Allah, yahut mün'im gibi isimler yaratıklara verilmez. Özellikle "Allah" ismi yüce yaratıcının özel adıdır. Hâsılı Allah'ın sıfatını belirten bazı kelimeler, yaratıklar hakkında da kullanılır. Aziz, reuf, rahîm, cemîl gibi kelimeler yaratıklar hakkında da kullanılır. Aksi takdirde dilde kullanılacak kelime kalmaz.