BİR DUANIN ANLAMI *** ABDEST-DAMLAMA-AYAKTA TUVALET OTURARAK TUVALET PDF 
Cumartesi, 25 Mayıs 2013 00:00

BİR DUANIN ANLAMI

Hocam, size mutlu ve hayırlı bir akşam diliyorum. Yazılarınızda "rabbi zidnî ilmen ve fehmen ve el hikni bissalihin" duasını öğrenmiş idim. Bu dua hangi peygambere aittir. Saygılar...

Hocam zidni diye öğrenmiş idim. Ayrıca ilmden maksat nedir. Fehmden maksat nedir? Saygılarımla...

Cevap: Bu dua peygamber sözü değil, âyettir. Taha Suresinde kendisine gelen vahiyleri acele ile yinelemek isteyen Hz. Peygamber'e, acele etmemesi, vahyin tamamlanmasını beklemesi, "Rabbim, ilmimi artır!" demesi emredilmektedir. Cümlenin devamı da Hz. Yusuf'un, Yusuf Suresinde nakledilen duasıdır. Hz. Yusuf şöyle dua etmiştir: Rabbim, bana hükümdarlık verdin, olayların içyüzünü, rüyaların yorumunu öğrettin. Beni müslüman olarak öldür ve beni salihler arasına kat!”

İlm bilgi demektir. Burada kasıt Hz. Peygamber'e gelen vahiylerdir. Fehm ise bu vahiylerin tüm manalarını kavramak, derin bilgi sahibi olmak demektir.

 


 

ABDEST-DAMLAMA-AYAKTA TUVALET OTURARAK TUVALET

Hocam iyi günler; ben öğrenciyim, cuma günleri laboratuar dersim var, dersten çıkıp Cuma namazına gidiyorum, insanlık hali küçük tuvaletim geliyor; oturarak yapıyorum fakat yine de sanki son bir damlacık temas ediyor gibi. Şimdi bu durumda abdest alacağım zaman abdestim kabul olmaz mı?

Lisedeyken din hocamız ayakta yapmayın, oturarak yapın, yoksa abdestin kabul olmayacağına ve bağırsaklarımızı cehennemde toplayacağımıza benzer bir şeyler söylemişti damlama problemi yüzünden.

Ben de oturarak yapıyorum ama sanki o son damla ya da vesvese hissi, sıkıntı yaratıyor. Sizce ne yapmam gerekir? Şimdiden teşekkürler...

Cevap: Size o yakışıksız sözleri söyleyen hoca, öğretmen olmuş ama maalesef ilimden nasibi olmayan, kısır görüşlü adamın birisiymiş. Bu tür sözler Peygamber'e iftiradır. Peygamberimizin kendisi de ayakta idrar yapmıştır. Bu konuda sağlam rivayetler, kanıtlar vardır. Bu hususu daha önceki yazılarımda belirtmiştim. Dileyen arşive girip o yazıyı bulabilir. Sen öyle damlaları düşünmek yerine gönlünde Allah'ı düşün. Küçük veya büyük abdestini yaptıktan sonra abdestini al ve namazını kıl. Kuşkular içine düşme. Abdest, aslında ruhani temizliğe giriştir. Asıl temizlik namazla, zikirle olur. Namaza durunca da sadece Allah'ı düşün. İşte asıl namaz Allah'ı düşünmektir. Buna zikir denilir. Namazın temeli de zikirdir zaten.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş