SÜNNET NAMAZLAR KİŞİNİN İSTEĞİNE BAĞLIDIR *** BANKA FAİZİ SORUNU
Çarşamba, 22 Mayıs 2013 00:00

SÜNNET NAMAZLAR KİŞİNİN İSTEĞİNE BAĞLIDIR

Sayın hocam nafile namazlar farz namazlarından sonra mı kılınır? Bir sorum daha olacak: Namazlar 13 sene her namaz 2 rekât, akşam 3 rekât olarak kılınmış daha sonra namazlara müekket sünnet adı altında 2 rekât daha eklenmiş bu eklenen 2 rekâti, sünnet mi yoksa farz mı olarak kılacağız? Bir de hocam bu sonradan eklenen müekket sünnet olan 2 rekât farz ise Allah emretmediği halde biz nasıl farz olarak kılıyoruz? Yanıtladığınız için teşekkürler...

Cevap: Bu yazdığınız şeyler dinin ruhu değildir. Kardeşim farz, kılınması gereken Tanrı buyruğudur. Namazlar önce ikişer rek'at olarak farz kılınmıştır. Hatta Nisa 102. âyetten Medine döneminin büyük kısmında da farzlar ikişer rek'at olarak kılınmıştır. Daha sonra Peygamber'in ictihadıyla kılınan öğle, ikindi ve yatsı namazlarına ikişer daha ilave ile dörder rek'at kılınmıştır ama asıl Kur'ân ile sabit olan sabah ve akşam namazları hep aynı kalmıştır. Gece namazı da bana göre farzdır ve en az iki rek'attir. Bunun dışında kılınan namazlar nafiledir. Peygamberimizin kıldığı namazlara sünnet denmiştir. Sünnetler de aslında nafiledir. Sünnetleri, yani Peygamber'in zaman zaman kıldığı nafileleri kılma zorunluğu yoktur. Kılan sevap alır, kılmamanın günahı yoktur. İnsanın kılmakla yükümlü olduğu namazlar farz olan namazdır. Sadece farzları kılan, yükümlülükten kurtulur. Sünnet veya daha genel olarak nafileler kişinin isteğine bağlıdır. İster iki kılar, ister ikişer ikişer olmak üzere istediği kadar artırabilir. Farzdan önce de sonra da kılınır, isteğe bağlı namazlardır sünnet veya nafileler. İsterseniz "Yeni İslam İlmihali" adlı kitabımızı okuyabilirsiniz.

 


 

BANKA FAİZİ SORUNU

Selamunaleyküm hocam,

Biraz biriktirdiğim param var, bir ara faizsiz çalışıyoruz diyen Türkiye Finans Katılım Bankasına paramı yatırdım ama gördüm ki onlar da faiz alıyorlar. (En azından benim yorumum o şekilde oldu ve paramı çektim).

Şuan paramı devletin bankası olan Halkbank'asına aktardım ve orada vadeli bir hesapta tutuyorum. Doğal olarak paramda her ay bir miktar artış oluyor.

Bu durum beni tereddütte bırakıyor. Yorumunuzu yazarsanız çok sevinirim hocam. Allah razı olsun...

Cevap: Bunu yüz kez yazdım ama yazılarımı hiç okumadığınız anlaşılıyor. Özetle zengin olan bankalara yatırılan paranın yasal getirisi haram riba kategorisine girmez ama muhtaç, yoksul bireylere verilen ödünç paradan, değer aşımı dışında fazlalık almak haramdır. Benim kanaatim budur.