HERKES KENDİ GÜNAHINDAN SORUMLUDUR *** NAMAZDA CEM *** ALTIN ALYANS TAKMAK CAİZ MİDİR?
Salı, 21 Mayıs 2013 00:00

HERKES KENDİ GÜNAHINDAN SORUMLUDUR

Süleyman Hocam Merhaba,

Kuran’ın pek çok ayetinde bir kimsenin başka bir kimsenin günahını yüklenemeyeceği, direkt ve dolaylı olarak verilmekte. Nahl Suresi 25. âyette ise ilim ile bir kimsenin bir kısım insanları saptırması sebebi ile, sapan insanın bazı günahlarının saptıran kişiye aktarılmasından bahsedilmekte. Bu durumu açıklayabilir misiniz? Teşekkür ederim...

Cevap: Çok basit. Hiç kimse başkasının yaptığı günahtan sorumlu olmaz. Ancak başkasının günah işlemesine sebebolursa o zaman o kişinin günahtaki sorumluluğuna ortak olur ama o kişi de işlediği günahın cezasını çeker. Bu adamın, ötekinin günahına ortak olmasının nedeni, onu günaha yöneltmiş olmasıdır. Bu yöneltme işlemi, adamın kendi günahıdır, o kişi aslında ötekinin günahını çekmiyor; kendi yöneltme, sebebolma günahını çekiyor.

 


 

NAMAZDA CEM

Sevgili Hocam ben namazlarımı günümüzün şartları nedeniyle cem ederek kılmayı istiyorum fakat mensubu olduğum hanefi mezhebi buna cevaz vermiyor.. Bu şekilde kılabilmek için Caferi mezhebine mi geçmem gerekiyor? Şimdiden Allah razı olsun. Saygılarımla..

Cevap: Hanefi mezhebi ister cevaz versin, ister vermesin, Peygamberimiz buna cevaz vermiştir. Müslüman olmak için herhangi bir mezhebe uyma zorunluluğu yoktur. Kur'ân ve Hadislere göre hareket eden dört başı mamur müslümandır. Peygamber'den başka peygamber yoktur. Mezhep imamları birer peygamber değildir ki onlara uyma zorunluluğu olsun. Hadisler ortada. Siz bu konuda "Yeni  İslam İlmihali" adlı eserimde "Namazların Cem'i" meselesini okuyabilirsiniz.

 


 

ALTIN ALYANS TAKMAK CAİZ MİDİR?

Hocam hayırlı günler, erkeklerin düşük ayar altın alyans takması harammıdır? Çok teşekkür ederim, Allah razı olsun...

Cevap: Erkeklerin nikâh işareti olan altın alyans takmasında bir sakınca yoktur. Bu konuda "Yeni İslâm İlmihali" adlı eserimizde geniş izahat vardır.