NAMAZDA ÂYETELKÜRSÎ OKUMAK *** HZ. PEYGAMBER’İN HUTBELERİ... *** HASEDİN GÜNAH OLDUĞUNU UNUTARAK HASEDETMEK PDF 
Pazartesi, 20 Mayıs 2013 00:00

NAMAZDA ÂYETELKÜRSÎ OKUMAK

Hocam, size sağlıklı uzun ömürler dilerim. Aşağıdaki soruma cevap verirseniz çok mutlu olurum. Yıllardır cemaatle ve değişik hocalarla namaz kıldığım halde namazda Ayetelkürsi'yi okuyan hocaya rastlamadım. Tesadüf mü? Yoksa namazda bu ayet okunmaz mı? Neden? Bu soruma cevap verirseniz memnun olurum...

Cevap: Namazda Kurân'ın her âyeti okunur. Sanıyorum, Âyetelkürsî'yi tesbihlerden önce herkes okuduğu için hocalar nasıl olsa herkes biliyor diye onu okumaya gerek görmüyorlar. Ama uzun okunan sabah namazlarında 3. cüz'ün ilk sayfasında bulunan âyetelkürsî okunur. Siz rastlamadınız ama ben çok rastladım. Ayrıca hatimle kılınan teravih namazlarında, üçüncü cüz’ün ilk sayfasında bulunan âyetelkürsî mecburen okunur. Yoksa hatim eksik olur.

 


 

HZ. PEYGAMBER’İN HUTBELERİNE NEREDEN ULAŞABİLİRİM?

Selamünaleyküm Süleyman Ateş Hocam, ekteki soruyu Milliyet gazetesinde yazarken sormuştum. Her halde ulaşmadı. Sorum: Hz. Muhammed (S.A.S) efendimizin Cuma Namazı hutbelerine nereden ulaşabiliriz? Dualarımla...

Cevap: Bu konuda Hadis Mecmualarına bakacaksınız. İbn Hişam'ın Sîretine, Taberî'nin "Milletler ve Hükümdarlar Tarihi"ne bakacaksınız. Ama en temel kaynak başta Buharî olmak üzere Hadis Mecmualarıdır. Fethu'l-Bârî'de Cuma bahsine bakmalısınız.


 

HASEDİN GÜNAH OLDUĞUNU UNUTARAK HASEDETMEK

Hocam, hasedin günah olduğunu unutarak hasedetmek günah mıdır?

Cevap: Bu soru neye benzer biliyor musunuz, hırsızlığın günah olduğunu unutarak hırsızlık etmek, zinanın günah olduğunu unutarak zina etmek, ne ise hasedin günah olduğunu unutarak hased etmek de öyledir. Hased gerçekten zinadan da berbat bir günahtır. Çaresi hemen hasetten dönmek, tevbe ve istiğfar ile Allah'tan af dilemektir. Çünkü hased, Allah'ın birine verdiğini çekememek, Allah'ın yaptığı işi beğenmemek anlamına gelir. Hadiste hasedin, tıpkı ateşin odunu yaktığı gibi hasedin de iyilikleri, sevapları öyle yakıph tüketeceği belirtilmektedir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş