ÂDİL HÂKİMLER, KIYAMETTE ALLAH’IN ÖZEL GÖLGESİ ALTINDA BULUNACAKLARDIR *** DİYANETİN İMSAKİYESİ... PDF 
Pazartesi, 13 Mayıs 2013 00:00

ÂDİL HÂKİMLER, KIYAMETTE ALLAH’IN ÖZEL GÖLGESİ ALTINDA BULUNACAKLARDIR

Selamünaleyküm hocam, ben hukuk fakültesinde öğrenciyim. Hâkimlik mesleğinin sakıncalı olduğu ile ilgili bir duyum aldım. Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama kafamı karıştırmaya yetti. İslâmda hâkimlik mesleğinin yeri nedir hocam? Teşekkür ederim. Allah'a emanet olun...

Cevap: O sözü size kim söylediyse yanlış söylemiş. Tam tersine Peygamberimiz, “hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde Allah'ın, kendi gölgesi altında bulunduracağı yedi sınıf insandan birinin de adaletle hüküm veren hâkim!" olduğunu buyurmuştur. Herhalde bu sözü söyleyenler, "Allah'ın hükmünü uygulamayanların kâfir, zâlim ve fâsık olduklarını buyuran Maide Suresinin 44-45,47. âyetlerine dayanmaktadırlar. Ama o âyetler, ellerinde tek hukuk düzeni olan Tevrat'ın hükümlerini çarpıtan, yani kanunları yamultan, işlerine geldiği biçimde hüküm veren din adamları hakkındadır. O zaman din adamları hem müftü, hem vaiz, hem hâkim durumunda idiler. Bunlar Kitabın âyetlerini istedikleri biçimde yorumlayarak din hükümlerini amaçlarından saptırıyor, böylece günah işliyorlardı.

Şimdiki hâkimlikle bir ilgileri yoktu. Şimdi hâkimler, yasaların hükmünü uygulamakla görevli memurlardır. Bunlar için Allah'ın hükmü, yasaları eşit biçimde uygulamak, adaletten ayrılmamaktır. İşte böyle âdil davranan hâkimler, inşaallah Allah'ın gölgesi altında bulunurlar. Ama rüşvet alır, hatıra göre hüküm verirlerse elbette uhrevi cezaları ağırdır. Onun için hâkimlik mesleki çok önemli, makbul ama aynı zamanda çok özenle davranılması, özenle hüküm verilmesi gereken bir meslektir. Allah'tan korkan insanlar hâkim olmalıdırlar ki halkın hukuku zayi olmasın.


 

DİYANETİN İMSAKİYESİNE UYMAK CAİZ MİDİR?

Hocam oruç-namaz gibi konularda Diyanetin imsakiyesine uygun hareket ediyorum yani imsak vakti yazan saate kadar yemek yemek ve imsak vakti gelince namaz kılmak örneğin ya da öğle ikindi akşam yatsı vakti yazan saat ve dakika gelince namaza başlamak gibi.... biliyorsunuz bu aralar temkin vakti ve imsakiyelerle alakalı çok sayıda konuşma oluyor gazete ve tvlerde... benim yaptığım hareket caiz midir sizce???

Cevap: Evet, caizdir, niçin caiz olmasın? İsterseniz hiç sahur yemeği yemeden de oruç tutabilirsiniz. Konuşulanlar da konu üzerindeki çeşitli rivayetlerin yansıtılmasından ibarettir. Bunlar bağlayıcı değildir. İsteyen Diyanetin imsakiyesine göre hareket eder, isteyen biraz daha müsamahalı görüşleri uygular. Herkes kanıta dayandığından kimse sorumlu da olmaz.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş