NAMAZ KILMADAN VE ORUÇ TUTMADAN GEÇEN... *** YOLCULUKTA NAMAZ
Pazartesi, 15 Nisan 2013 00:00

NAMAZ KILMADAN VE ORUÇ TUTMADAN GEÇEN ZAMANLAR İÇİN NE YAPMALI?

Süleyman Bey Merhaba, ... 29 yaşına basacak bir bayanım.

Bugüne kadar oruç tuttum ve namaz kıldım, zekât adı altında olmasa da insanlara yardım amaçlı para, eşya vb. ihtiyaçları olan şeylerden vermeye çalıştım.

Mazeretlerini kendim bile kabul edemediğim nedenlerden dolayı tam olarak yerine getiremediğim oruç, namaz, fidye, zekât borçlarımı tamamlamak istiyorum.

Bunlar için aşağıdaki beni yiyip bitiren sorularımı ve sormayı düşünemediğim, yapmam gerekenleri cevaplarsan çok ama çok sevinir ve minnettar olurum. Kılacağım namaz kazalarının sayısı? Oruç borçlarım için oruçlarımı mı tutmalıyım yoksa fidyesini mi vereyim ve fidye tutarı ne kadar olacaktır? Ve vermem gereken zekât? Tekrar çok ama çok teşekkür ederim.

Cevap: Kasten kılmadığınız namazlar için yapacağınız tek şey vardır. O da tevbe etmek ve bundan böyle namazlarınıza muntazam devam etmektir. Yine kasten tutmadığınız oruçların kazası veya keffareti de yoktur. Ama siz isterseniz tutmadığınız her oruç günü için bir fidye verin. Bir fidye en az beş lira olduğuna göre bir aylık oruç fidyesi 150 liradır. Siz hesabedip fidyenizi verirsiniz. Fidye vermeniz daha makbuldür. Çünkü bunda yoksullar sevindirilir. Ama namazların fidyesi yoktur, kasten kılınmayan namazların kazası da yoktur. Sadece tevbe edip Allah'tan af ve mağfiret dilemek lazımdır. Artık namazlarınızı kıldığınıza göre çok merhametli Allahımız sizi affetmiştir dilerse tabii.

 


 

YOLCULUKTA NAMAZ

Hocam, Ankara'dan İstanbul'a giderken akşam namazı vakti içinde bir dinlenme tesisinde akşam namazını kılarken (3 farz 2 sünnet şeklinde kıldım) bayan arkadaşın biri bana yanlış namaz kıldın, seferiyiz 2 rekât kılacaksın dedi, ben sadece ona bakakaldım, ne demek istediğini anlamadım. Ben namazı 28 yaşında kılmaya başladım, kimseden görmedim, sadece içimdeki ses beni namaza yöneltti. Kitapları önüme koydum, öğrendim. Şimdi 35 yaşındayım, çok şükür hala namaz kılıyorum. Ben Allahımı çok seviyorum, ağlıyorum sevgiden Rabbimi hissediyorum, göğsüm paylayacak gibi oluyor. Rabbim bizi bırakmasın. Bu bayan arkadaş bana böyle deyince çok kötü oldum, kendimi çok eksik hissediyorum. Seferi namazını anlatır mısınız? çok teşekkür ederim.

Cevap: Size akşam namazını 2 rekât kılacaksın diyen o bayan zır cahilin birisiymiş. Hem cahil, hem de bilgiçlik taslamış. Akşam namazının farzı kısaltılmaz, üç rekât kılınır. Diğer dört rekâtli farz namazlar yolculukta ikişer rekât kılınır. Dert etme, senin yaptığın doğrudur. Asıl önemli olan Allah'ı aşk ile sevmektir. Allah kabul eylesin.