BEŞ VAKİT NAMAZ VE CEM OLAYI *** LİSEDE İKEN KOPYA ÇEKTİM
Salı, 09 Nisan 2013 00:00

 

BEŞ VAKİT NAMAZ VE CEM OLAYI

Hocam, ben Almanya’da çalışıyorum. Ve namazlarımı kılıyorum. Ama çalıştığım zamanlarda namazlarımı kılma imkânım maalesef yok. Ve bildiğim kadarıyla kaza namazı da denilen namaz yok. Size sorum, çalıştığım için kılamadığım namazlar günde yinede 5 vakit namaz olarak geçer mi? Eyer ki geçmese ne yapmam gerek, kılamadığım namazlarımın yerine nasıl namaz kılmalıyım?

Cevap: Normal zamanlarda her vaktin namazını vaktinde kılarsın. Ama iş dolayısıyla kılamadığın namazları cem ederek (birlikte) sırasıyla kılarsın. Size tavsiyem: Sabah işe giderken önce sabah namazını kılar, evden çıkarsın. Öğle paydosu verildiğinde 8 dakikalık bir zamanı namaza ayırırsın. Önce bir kametle öğlenin farzını kılarsın, ardından bir kametle de ikindinin farzını kılarsın. Sonra zamanında işe başlarsın. Akşam eve döndüğünde önce bir kametle akşam namazını, ardından da bir kametle yatsı namazını kılmış olursun. Böylece namazlarını kılarsın. Ama buna da imkân bulamazsan vakit ve fırsat bulduğun zaman sırasıyla namazlarını birlikte kılarsın. Önce sabah, ardından bir kametle öğlenin farzı, ardından bir kametle ikindinin farzı, ardından bir kametle akşamın, ardından da bir kametle yatsının farzını kılarsın. Zorunlu hallerde Peygamberimizin de böyle bir uygulaması olmuştur.


 

 

 

LİSEDE İKEN KOPYA ÇEKTİM

 

Hocam selamünaleyküm öncelikle ..... Hocam ben lisede iken kopya çekmiştim dolayısıyla o çektiğim kopya benim okul puanıma o da Öss puanıma eklendi. Şimdi ben çoğu kişinin kul hakkına mı girmiş oldum? Yani benim yüzümden belki de biri istediği üniversiteye değil de başka bir üniversiteye gitti ve de hocam eğer böyle bir şey olduysa o kişinin gittiği üniversitede başına gelenlerden yani kaza, ölüm vb durumlardan ben sorumlu olur muyum? Çünkü benim yüzümden gitti o üniversiteye belki de. Şimdiden Allah razı olsun.

 

Cevap: Ben o kadar derin düşünmeyi bilmem. Bildiğim tek şey kopya çekmek hırsızlıktır. Hırsız başkasının hakkını, eşyasını çalmaktır. Kopya çeken de sadece bir kişinin değil, devletin ve kamunun hakkını çalmaktadır. Artık olan olmuştur. Yaptığın bu işten dolayı Allah'tan af dile, çocuklarına böyle bir şey yapmamalarını öğütle, bundan böyle hayatında doğruluktan, dürüstlükten ayrılma. Allah tevbe edenin tevbesini kabul buyurur. Ve hadisi şerife göre günahından tevbe eden de günah işlememiş gibi günah kirlerinden arınır.