AHİRET DÜNYANIN ÖZÜ VE RUHUDUR
Cumartesi, 06 Nisan 2013 00:00

 AHİRET DÜNYANIN ÖZÜ VE RUHUDUR *

(...dünden devam)

Vahşi hayvanlar bile gereksiz yere başka bir hayvanı öldürmez, açlığını gidermek için birini öldürür, doyunca ötekilere dokunmaz. Ama insan öyle mi? Her gün milyonlarca hayvan öldürülüyor. İhtiyaç için değil, çoğu kez gereksiz yere. Zengin ülkelerde kesilen hayvanların etlerinin yarısı çöpe atılıyor. Çünkü artan yemekler çöpe gidiyor. Eti için değil, sırf derisi için hayvan öldürülüyor. Bir kürk için 40-50 hayvana kıyıyorlar. Allah o deriyi, bayanlar kürk yapsınlar diye yaratmadı. O deri, hayvanın giysisidir. Onsuz yaşayamaz. Sen niçin birkaç dolar uğruna hayvana kıyıyorsun? Onun ruhu Ruz-i cezada zalimden hesap sormayacak mı?

Hiçbir şey boş yere yaratılmamıştır. Onlar doğanın dengesini sağlarlar. Serçeler, arılar, böcekler, hatta solucanlar bile tarıma çok faydalar sağlar. Döllenmede, zararlı haşereleri öldürmede, toprağın oksitlenmesinde büyük rolleri vardır. Hayvanlar da birer sosyolojik toplumdur. “Yeryüzünde yürüyen hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki, (onlar da) sizin gibi birer ümmet olmasınlar (onların durumları, rızkları, ecelleri takdir edilmiş, yazılmıştır). Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır. Sonra (onlar), Rableri(nin huzuru)na toplanacaklardır” (En’âm: 55/38).

Yeryüzünde yürüyen canlılar ve uçan kuşların her türü de insanlar gibi birer ümmettir. Ayetin sonunda bütün canlıların, nihayet Allah’a götürüleceği belirtiliyor: “Sonra Rablerine haşredileceklerdir.” Bu ifadeden kıyamet gününde yalnız insanların değil, hayvanların da diriltilip Allah’ın huzuruna götürülecekleri anlaşılır. Ahiret dünyanın özü, ruhudur. Her ruh sahibi o âlemde var olacaktır. “Vahşi hayvanlar haşrolunduğu zaman” ayeti de bunu belirtiyor. Ebuzer diyor ki: “Biz Allah’ın Elçisi’nin huzurundaydık. İki keçi birbirine tos vurdu. Allah’ın Elçisi, ‘Niçin dövüştüklerini biliyor musunuz?’ diye sordu. ‘Hayır’ dedik. ‘Fakat Allah biliyor ve aralarında hüküm verecektir’ buyurdu.” Ebu Hüreyre’den rivayet edilen bir hadiste Allah’ın Elçisi, “Kıyamet gününde boynuzsuz hayvan, (kendisine tos vuran) boynuzlu hayvandan hakkını alacaktır” buyurmuştur.

(devamı yarın..)

 

*yazı arşivden alınmıştır