ALLAH ACIYANLARIN EN MERHAMETLİSİDİR
Cuma, 05 Nisan 2013 00:00

 

ALLAH ACIYANLARIN EN MERHAMETLİSİDİR *

En’âm Suresi’nin 38’inci ayetinde belirtildiği gibi hayvanlar hakkında, biz kulların yapması gerekenleri, bilgilenmemiz açısından açıklar mısınız? 

Cevap:“Rabbiniz, rahmeti (acımayı) kendine prensip edinmiştir. Sizi elbette varlığında şüphe olmayan kıyamet gününde toplayacaktır” (En’âm: 55/12). Müslüman’ın en mühim özelliklerinden biri de merhametli olmasıdır. Hz. Muhammed, Allah’ın sıfatlarından olan “rahîm: çok merhametli” sıfatıyla anıldığı gibi sahabilerinin de öyle acıma duygusuyla dolu oldukları belirtilmiştir: “Muhammed Allah’ın elçisidir. Onun yanında bulunanlar da birbirlerine karşı çok merhametlidirler.” Yaratıcı Allah her şeyi istemiş, beğenmiş, yaratmıştır. Her şey, O’nun sonsuz koruması ve rahmeti altına sığınmış, yaşamasına devam etmektedir.

Her işimizin başında Allah-ü Zülcelâl’in şu iki sıfatını anarak O’na iltica eder, O’ndan yardım bekleriz: “Bismillahirrahmanirrahim: Esirgeyen, merhamet edip bağışlayan Allah’ın adıyla başlarım.” Şu ayet dilimizden düşmez: “Allah, koruyanların en hayırlısı ve acıyanların en merhametlisidir.” Acımak, zulmetmemek Allah’ın üstlendiği temel prensiptir. Merhametli Allah, ne yaratıklarına zulmeder, ne de onlara başkalarının zulmetmesine razı olur. Allah en küçük bir böceğinden dahi vazgeçmez.

Kendini savunamayan hayvanlara yapılan zulmü Allah affetmez. Gerçi İslâm’da avlanmak mubahtır ama bu, sadece zorunlu geçim gereklerini sağlamak için yapılabilir. Ama zevk için yahut süs için hayvan öldürmekten kaçınmak lazımdır. Hayvanları döllenme zamanlarında avlamak günahtır. Öldürme zevkini tatmin için masum hayvanlara kıyanlar, şu hadisteki uyarıyı düşünmelidirler: “Bir kimse haklı bir sebep olmadan bir serçeyi öldürürse o hayvan, kıyamet gününde feryad-ü figanıyla Allah’a gelir ve ‘Yâ Rabbi, falan adam bir yararı olmadan (yok yere) beni öldürdü’ der” (Nesaî, Darimî). Hadisin başka varyantlarında, her kim, bir serçeyi ya da ondan büyük bir hayvanı haklı bir neden olmadan öldürürse, yüce Allah’ın kıyamet gününde onu ondan soracağı belirtilir. “Hayvanı öldürmek için haklı sebep nedir?” diye sormuşlar, Peygamber, “Hayvanı kesip yemendir, başını kesip ortalıkta bırakman değildir” buyurmuş (Nesaî).

(devamı yarın..)

 

 

 

*yazı arşivden alınmıştır