Namaz kılmayanın hükmü (1)
Perşembe, 31 Ocak 2013 00:00

Namaz kılmayanın hükmü (1)

Merhaba Sevgili Hocam, ellerinizden öperim, afiyettesinizdir inşaallah...

Sizi Tarımtürk TV den izlemeye çalışıyoruz, çok yararlı bir program olmuş Allah sizden de vesile olanlardan da razı olsun. İnşallah program saati biraz daha uzun tutulabilir...

Hocam ben Arapça kursuna devam ediyorum fakat bu sene Diyanet Vakfının, bizim düzeydekiler için hoca bulmaları uzun sürdüğünden biz de Hira dil merkezinde Abdülkadir Seyitoğlu adında Iraktan 20 sene önce gelmiş bir hocadan ders almaya başladık.

Hocam bugün bir konu üzerine namazla ilgili olarak hoca, Şafi ve Hanefi mezhebine göre 3 gün üst üste namaz kılmayanlara ceza verildiği, namaz kılmayanların öldürülmesi cezalarının da verildiği gibi şeyler söyledi. Ben de bunun üzerine kibarca bu kararların hangi âyete dayandırılarak verildiğini sordum; bana niye hadisler yetmiyor mu diye bir cevap verdi... Bazen benim başımın açık olmasından dolayı da laflar işitiyorum, bu hiç ağırıma gitmiyor ama Peygamberimize atılmış olduğunu düşündüğüm bu iftiralar çok ağırıma gidiyor. O peygamber ki savaşta dişini kırdıkları halde beddua bile etmemiş, onlar için af dilemiş, nasıl böyle bir ceza versin ki hocam?..

Bu namaz kılmayanlara verilen cezalarla ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim. Allah sizden razı olsun hocam, ellerinizden öperim.

Selâm ve Sevgilerimle. 

Cevap: ..., Kur'ân-ı Kerîm'de Allah'a karşı işlenen suçlara ceza belirlenmemiştir. Topluma ve toplum bireylerine karşı işlenen yani kamu düzenini, huzurunu bozacak suçlar için ceza belirlenmiştir. Nedir bunlar? En büyükleri insan öldürme, zina etme, iftira vb. Haksız yere adam öldürmenin cezası kısastır. Yani öldüren kişinin de öldürülmesidir. Çünkü bu cinayet Allah'a isyan yanında insan hakkına ve kamu düzenine tecavüzdür.

Zina da yine insan hakkına ve kamu düzenine tecavüzdür. Bunun da cezası Nur Suresi 2. âyete göre yüz sopadır. Sonradan gelenek, Tevrat'ın recm (taşlayarak öldürme) cezasını hadis şekline koyarak maalesef İslâm hukukuna geçirmiş ve Kur'ân'ın kaldırmış olmasına karşın çok zavallı, acı bir şekilde öldürülmüştür.

Namaz kılmamak, oruç tutmamak, içki içmek, yalan söylemek Allah'a karşı isyandır. Bunlar için ceza belirlenmemiştir, çünkü bunların cezasını Allah verecektir. Ama bu dünyada, ama âhirette. İnsanların bu konuda ceza koymaya hakkı yoktur. Zira dinde ikrah (zorlama) yoktur. Namaz kılmayan insanı ceza ile namaza zorlamak "Dinde ikrah yoktur; herkesin yaptığı kendisine aittir" prensiplerine aykırıdır. Ama buna rağmen Peygambe­rimizden bir iki asır sonra yetişmiş olan hukukçular ve hadis rivayetçileri, tefsirciler ne edip etmiş, Allah'ın Kitabına rağmen namaz kılmayana da ceza koymuşlardır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş