Dini nikâhı bitirme sorunu *** Namazların cem’i
Pazar, 27 Ocak 2013 00:00

Dini nikâhı bitirme sorunu

Sayın Hocam.....; öncelikle Yüce Allah'ın selamı üzerinize olsun. Sizin bilginize sığınarak bir sorum olacaktı...

Ben nişanlılığım döneminde dini nikâh yaptım nişanlımla fakat evlenmeden ayrıldık maalesef, fakat nikâhı halen bende bu nikâhı nasıl bitirebilirim, bir kere telefonda 3 kere boş ol dedim sinirli anımda, fakat pişman oldum sonrasında, boş ol dediğim anda yanımda kimse yoktu.

Nasıl bitirebilirim nikâhımızı, yani şahit olmalı mı ve sonra barışırsak nasıl yapmamız lazım tekrar nikâhı? Şimdiden vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim... Saygılarımla

Cevap: Söylediğiniz "3 kez boş ol!" sözünün üzerinden üç ay geçmiş ise ancak kadının veya kızın muvafakati ile yeni bir mehir vererek nikâh kıyabilirsiniz. Eğer nişanlınız muvafakat etmezse iş bitmiştir. Ama üç ay geçmediyse sözünüzden dönersiniz. Nikâh kıymanıza gerek yoktur. Şayet siz nikâhı bitirmek istiyorsanız, zaten üç ay geçmekle nikâhı bitirmişsiniz, demektir. Kız size dönmek istemezse gidip bir başkasıyla evlenebilir. Ama sizi isterse o zaman yeni bir nikâh ile birbirinize dönebilirsiziniz. Meselenin dini durumu budur.


Namazların cem’i

Selamünaleyküm hocam... namaz kılmak istiyorum ama işyerinde bazı vakitler kılamıyoruz, işimiz gereği.. Bu vakitleri cem yapsak olur mu hocam? Ben Hanefîyim..bana uyar mı? Ya da cem olmuyorsa ya da yapılması doğru değilse kılamadığım namazlarımı kazaya bırakıp kılsam ne kadar doğru olur? Eğer beni aydınlatırsanız sevinirim.. Allah’a emanet olun. 

Cevap: İş veya herhangi bir nedenle vaktinde kılamadığınız namazı veya namazları öteki vakit içinde cem ederek kılabilirsiniz. Mesela öğle namazını kılamadıysanız ikindi vakti içinde önce öğleyi, sonra ikindiyi kılarsınız. Akşam yatsı için de aynı şeyler söz konusudur. Hatta üç dört namazı kılamadığınız takdirde yatsı vakti içinde önce öğleyi, sonra ikindiyi, sonra akşamı sonra da yatsıyı cem'an kılarsınız. Mazeretler dolayısıyla namazlar cem edilebilir. Peygamberimiz Hazretleri Hendek Savaşında cepheyi bırakamadıkları için gece olunca öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarını birlikte kılmışlardır. Ayrıca Peygamberimiz seferde yani yola giderken genelde öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazlarını cem ederek kılardı.

Bu namazları iki şekilde cem etmek mümkündür: Takdim ve te'hir cem'i. Öğle vakti içinde önce öğleyi, sonra ikindiyi kılmak takdim cem'i; öğleyi ikindi vaktine erteleyip ikindi vakti içinde önce öğleyi, sonra ikindiyi kılmak da te'hir cem'idir. Peygamberimiz iki şekilde de uygulamıştır. Kişinin durumu nasıl elveriyorsa öyle yapar. Sizin Hanefi olmanız, Şafii olmanız önemli değil. Müslüman olmanız önemli. Müslüman için her şeyden önce Hz. Peygamberin uygulaması önemlidir, Sonradan gelen insanların görüşleri değil. Hanefi'ye ister uysun, ister uymasın, hiç önemli değil. Peygamberimizin yaptığına uyması önemli. Peygamberimizin böyle yaptığına dair en sağlam kaynaklarda hadisler mevcuttur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş