Şans Oyunları
Salı, 30 Ekim 2012 00:00

Şans Oyunları

Değerli Hocam; Evvela en derin kalbi muhabbetlerimle saygılarımı sunar uzun ve sağlıklı yaşamanızı dilerim. Sizin aydınlık düşüncelerinizden birçok insan gibi bu güne kadar ben de çok yararlandım...

Şans oyunları ile ilgili kafama takılan bir husus var bu konuda aydınlanmak istiyorum. Aşağıda 27 Ocak 2004 tarihinde bu konu ile ilgili Vatan Gazetesi’ndeki köşenizde yayımlanan bir değerlendirmenizi gönderiyorum.

…………..

“Bir okurum şans oyunları oynamanın sakıncalı olup olmadığını soruyor. Bu konuyu birkaç kez yazmıştım. Müfessir Reşid Rıza, kamu yararına hizmete, finans sağlama amacıyla kurulmuş olan Milli Piyango'nun kumar kategorisine girmeyeceğini söylüyor ve şöyle diyor:
"Kumarda yasaklık nedeni, insanlar arasına düşmanlık atması yanında, kişileri meşgul ederek namazdan ve Allah'ı zikirden alıkoymasıdır. Zira kumar oynayanlar masaya oturur, saatlerce onunla meşgul olur, oyuna dalıp namazı unuturlar, Allah'ı da hatırlarına getirmezler. Ayrıca kaybeden, ağır yük altına gireceğinden kazanana düşman olur. Oysa Milli Piyango'da bu iki illet yoktur. Çünkü burada iş, sadece bir bilet almaktan ibarettir. Bilet alanlar birbirlerini tanımazlar bile. Ayrıca bununla meşgul da olmazlar. Kumarın iki yasaklık nedeni, Milli Piyango'da bulunmadığından onu kumar gibi haram saymak doğru değildir."

Ben de bu konuda aynı kanaati taşıyorum. Ancak aynı şeyi loto, toto gibi şans oyunları için söyleyemem. Çünkü bunlara dadanan kimseler, hem çok para harcarlar, hem de kimin kazanacağını tahmin için hayli zaman kaybederler. Bir kere alışınca da bu işin tiryakisi olurlar. Artık günlerini, haftalarını kupon doldurmakla geçirirler. Yani kumardaki haram illeti bunlarda kısmen de olsa vardır. Onun için insanı meşgul edecek şans oyunlarının helâl olduğu kanısında değilim.”

…………..

Bu değerlendirmelerinizin ışığında aşağıdaki sonucu çıkarabilir miyiz?

Sayısal Loto vb oyunlarda da Milli Piyango’da olduğu gibi hiçbir şekilde zaman harcamadan üzerinde rakamların yazılı olduğu çekiliş kuponlarını alarak çekilişe katılma imkanı var. Ayrıca bu oyunlarda da elde edilen hasılatın önemli bir bölümü diğer tüm oyunlarında olduğu gibi kanunlarla belirlenen faaliyetlere kaynak olarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'nin Tanıtımı, Olimpiyat Oyunları ile Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktarılmaktadır. Yani dolaylı da olsa önemli bir kamu yararı da söz konusudur. Bu durumda bu oyundan elde edilebilecek gelir de Milli Piyangodan elde edilen kategoriye girer mi?

Böyle bir gelir elde etmiş olsam ve bunun helal mi haram mı olduğu konusunda içimde yine de bir şüphe kalsa, bunu Enfal Suresi’ndeki savaş ganimetinde olduğu gibi beşte birini veya daha fazlasını infak ederek helal hale getirebilir miyim? En derin saygılarımla...

Cevap: Ben Milli Piyango gelirine yüzde yüz helal demedim, mekruh dedim. Ama ne türlü olursa olsun loto, toto gibi şans oyunları, kanaatime göre helal değildir. Çünkü bunlar insan zihnini çok meşgul ettiği gibi aile bütçesini sarsacak ölçüde de aileye zarar vermektedir. Ayrıca alın teri, el emeği olmayan paradan hayır geleceğine inanmıyorum. Bugün şans oyunu yarın başka oyun helal sayıla sayıla kumar meşrulaştırılmış olur. Görüşüm budur.
 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş