Güçlü imana nasıl dönebilirim? *** Teheccüd ve sabah namazı
Pazar, 28 Ekim 2012 00:00

Güçlü imana nasıl dönebilirim?

Selamünaleyküm hocam ben 22 yaşında bir gencim, bugüne kadar orucumu tuttum namazımı tam olmasa da kılmaya çalıştım ara sıra imanım hakkımda şüpheye düşüyorum. Acaba gerçekten iman hakikatlerine inanıyor muyum diye bazı zamanlarda hele ki bazı felsefe akımlar hakkındaki düşünceleri duyduktan sonra üzüldüğüm düşünceler geliyor aklıma. Sizce ne yapmalıyım?

Cevap: Böyle durumlarda tarihte yaşamış olan senden büyük insanları düşün. Sen İmam Gazali kadar veya İbn Sina, İbn Rüşd, Farabi, Mevlana, Henri Bergson kadar olabilir misin? Bu insanların hepsi iman ile huzur bulmuşlardır. Sen eğer onlardan akıllı isen bir diyeceğim yok. Ama onlar kadar değilsen onlar kadar oluncaya dek imana sarıl. Çünkü onlar imana sarılmakla yücelmişlerdir. İnançsızlık size hiçbir şey kazandırmaz, huzursuzluktan başka. Bir de imanlı insanla imansız arasındaki davranış farkını gözetle. Birçok toplum sorunlarının, hırsızlığın, egoizmin, acımasızlığın, katilliğin imansızlıktan kaynaklandığını düşün. İmana sarıl. Biraz da tasavvuf kitaplarını oku, Mesnevi'yi oku. İmanın güçlenir, imana sarılırsın. Ve İslam’a göre yaşa huzur bulursun.


Teheccüd ve sabah namazı

Hocam; Teheccüd namazının bazı kitaplarda sadece Peygamber efendimize farz olduğunu okumuştum. Sizden ise hepimize farz olduğunu öğrendim. Acaba gece imsak vaktinden biraz önce kalkıp teheccüd namazını kılıp imsak vakti geldiğinde de ezan vaktini beklemeden sabah namazlarını kılabilir miyiz? Saygılarımla

Cevap: İmsakten biraz önce teheccüd namazını kılarsınız. Biraz bekleyip imsakin ardından ezanı beklemeden sabah namazını kılıp yatabilirsiniz. Ama güneş doğuncaya kadar bekleyip sonra uyumak daha makbuldür.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş