Basit birikimimi bankaya koymamda sakınca var mı? *** Namaz Allah ile iletişimdir *** Hadisin bir cümlesi
Salı, 16 Ekim 2012 00:00

Basit birikimimi bankaya koymamda sakınca var mı?

Hocam merhaba, ben 36 yaşında 1 çocuklu bir bayanım, eşimden ayrıyım ve bir şirkette yemek-çay işlerine bakıyorum, asgari ücret ile çalışıyorum. Vakit bulunca ütüye ve bunun gibi işlere gidiyorum. 20 bin TL birikmişim var. Bu parayı bankaya faize koymam haram mı?

Cevap: Kızım sen o parayı götür bir finans kurumuna vadeli olarak yatır. Gelirinden istifade edersin. Oradan sağlanan gelir, faiz kategorisinde değildir. Faiz ribadır, yani tefeciliktir, fakir fukaradan alınan yüklü fazlalıktır. Bankanın verdiği faiz, % 5-6 yı geçmez. Bu da zaten paranın değer aşımını ancak karşılar. Senin için en elverişli neresi ise paranı oraya yatırırsın ama tefecilere sakın yatırma. Allah kolaylık versin.


Namaz Allah ile iletişimdir

Sayın hocam namazları otururken ve ayakta Kur’ândan surelerle kılsak daha iyi olmazmı bu şekilde kılmamızızın bir sakıncası varmı? Bir de otururken ettehiyati ve salli barik dualarının yerine Kur’ândan sureler okusak olurmu. Bu okuduğumuz sureler Kur’ândan olduğu için besmele çekmemiz gerekirmi otururken ve ayakta cevapladığınız için teşekkürler.

Cevap: Siz bir İlmihal kitabı alıp okuyun, namazın nasıl kılınacağı orada yazılıdır. Ama siz bunlarla tatmin olmuyorsanız gönlünüzden nasıl geliyorsa öyle kılınız. Namaz münâcât yani Allah ile iletişim kurmaktır. Bu iletişimi nasıl daha iyi sağlıyabiliyorsanız öyle yaparsınız. Tabii bu konuda fikir yürütebilmek için din ilimlerini ve Kur'ân'ı iyi bilmek gerekir. Herkes kendi vicdanında miktarını, ne olduğunu bilir.


Hadisin bir cümlesi

Sayın Hocam, Merhaba

Vatan Gazetesindeki “Bu Gece Regaip Kandili” isimli yazınızın bir bölümünde geçen “Kullar, Allah’ı nasıl bilirler ve O’ndan ne umut ederlerse Allah onlara öyle tecelli eder.” cümlesi hadis mi? Hadis ise kaynağını bildirir misiniz?

İlginize şimdiden teşekkür eder....

Cevap: O cümle Kudsi Hadisin bir parçasıdır. Kaynağı Buhari ve Müslim'dir

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş