Helale özen göstermek gerekir *** Zehra güzel bir isim
Pazar, 14 Ekim 2012 00:00

Helale özen göstermek gerekir

Hocam bankaya arsasını yada zeytinliğini haciz yoluyla kaptıran birisinin malını hacizden alınabilecek en ucuz fiyata alsak ihale bedeli vergiler harçlar ve diğer masraflar toplam masraftan sonra rayiç bedelle arasındaki miktar kârdır, kârın bir miktarını örneğin kârın çeyreğini yada 1/6 lık kısmını arsanın yada zeytinliğin hacizden önceki son sahibine mağduriyetini azaltmak amacıyla versek bu yaptığımız uygulama ve bu malın alım durumu caiz ve helal olur mu??

Cevap: Yaptığınız işlem yasaya uygundur, dine aykırı bir durum da yok. Siz yazdığınız gibi masraflar çıktıktan sonra kâr olarak belirlenen bir miktarını arsanın hacizden önceki mal sahibine ödemeniz bence hakkaniyete uygundur. Mümkün olduğunca adamı memnun edip o arsa içinde gözünün kalmamasına ve size karşı içinde bir burukluk hissetmemesine gayret ederseniz manen huzurlu olursunuz. Böylece kimsenin sizin üzerinizde bir hakkı kalmaz kanaatindeyim. Ama adamı memnun etmeğe çalışmanız en helal yoldur.


Zehra güzel bir isim

Allahın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun hocam. Ben Buğlem ismi ile ilgili Arapça veya Farsça kaynaklarda bir bilgi var mı onu öğrenmek istiyorum teşekkür ederim, Allah razı olsun. Yoksa bu ismi koymamızda bir sakınca var mı? Biz Zehra Buğlem koymak istiyoruz. Sizin görüşünüz nedir?

Cevap: Zehra güzel bir isimdir. Çiçek ve parlak anlamına gelir. Hz. Fatıma'nın unvanıdır. Ama Buğlem uydurma bir kelime. Arapça veya Farsça’da böyle bir kelime olduğunu bilmiyorum. Böyle uydurmaları isim olarak kullanmanızı uygun bulmam.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş