Amerika’da sabah namazı ve kazası *** Bir söz ile boşama olmaz
Perşembe, 11 Ekim 2012 00:00

Amerika’da sabah namazı ve kazası

Sayın Ateş,

Oğlum ABD.de yaşıyor.(Yaklaşık 13.yıldır..) Şu an ben de onun yanındayım. Sabah namazına vaktinde kalkıp sonra tekrar yatıyoruz.(saat:05.10 gibi), 07.40 gibi tekrar kalkıyoruz. Benim için problem değil de oğlum çok uykusuz kalıyor. (Zira 24.00 gibi yatıyor, 05.10’dan sonra da pek uyuyamıyor.) Hocam şimdi size bir soru yöneltmek istiyorum, şoyle ki; sabah namazını 07.40 gibi kılabilir mi? Sabah namazının kazası olmaz deniyor, bu doğru mu? (Cevaplarken kaynak gösterirseniz sevinirim, olguma göstermek açısından..) Acilen cevaplarsanız, sevinirim. Zira iki hafta sonra kısmetse İstanbul’a donuyorum.. (Çalıştığı için sabah 08.00 gibi evden çıkmak zorunda..) Selam ve Saygılarımla, ..

Cevap: Sabah namazı güneş doğma zamanına kadar kılınabilir. Bulunduğunuz yerde güneşin ne zaman doğduğunu bilmem. Eğer 07,40'ta güneş doğuyorsa 07,35'e kadar sabah namazı kılınabilir. Ama güneş doğduktan sonra kalkan saban namazını yine kılar. Henüz üzerinden vakit geçmediği için namazını kılar. Tabii önemli olan namazı tam vaktinde, yani güneş doğmazdan önce kılmaktır. Allah yardımcınız olsun. Kaynak göstermemi neden istiyorsunuz bilemem. "Yeni İslâm İlmihali" adlı eserim kaynaktır.


 

Bir söz ile boşama olmaz

Selamünaleyküm Hocam, ben üç kere farklı zamanlarda tartışmalarımızda boşanmak niyetiyle eşime kinayeli denen sözler söyledim (ayrılmak istiyorum, bu evlilik yürümeyecek, babanın evine gidebilirsin, vb.) ama her defasında çok kısa süre içinde tekrar barışarak evliliğimize devam ettik, kimseye bir şeyden bahsetmedik. Asla "seni boşadım, boşol" gibi kesin talak sözleri sarf etmedim, çünkü bu durumda kesin olarak nikâhın biteceğini biliyorum. İlk dini nikâhtan sonra hiçbir dini nikâh yapmadık. Ben kinayeli sözlerin bain talak olduğunu bilmiyordum, bilsem asla bu sözleri de kullanmazdım. Şu anda ikimiz de evliliğimizden razıyız, ama yukarıdaki durumdan dolayı artık bizim için geri dönüşü olmayan süreç gerçekleşti mi, yani bizim kesin olarak resmi nikâhı da bitirerek bir araya gelmememiz mi gerekir? Yeniden dini nikâh yapmamız gerekir mi? Saygılarımla...

Cevap: Bu konuyu çok yazdım ama yazılarımı okumadığınız anlaşılıyor. Kardeşim boşama bir sözle olmaz. Her ayda bir talak vermek suretiyle üç ayda olur. Siz o sözü söylemiş dönmüşsünüz. Artık söylediğiniz o sözün bir hükmü yoktur. Nikâh falan kıymağa gerek yok. Zaten nikâhınız sürmektedir. Cahil cühelanın fetvalarıyla kuşkular içine düşmeyin. Kimseye bir şey sormanıza gerek yok. Aile hayatınızı devam ettiriniz, ayrılmak öyle çocuk oyuncağı değildir. Bir kuru laf ile boşama veya ayrılma olmaz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş