Hz Ömer Kızını Diri Diri Gömdü mü? *** Namazlarda cem
Pazar, 30 Eylül 2012 00:00

Hz Ömer Kızını Diri Diri Gömdü mü?

Sayın Hocam, Tarihte ilginç Gerçekler Kitabının (Hazırlayan Remzi Çavuş Hazine yayınları Şubat 2010) 43 sahifesinde Hz Ömer’in Cahiliye Devrinde öz kızını diri diri toprağa gömdüğü yazılmaktadır. Kaynak olarak da 2002 yılında Nesil Yayınları tarafından yayınlanan Sahabiler Ansiklopedisi Cilt 1 Sahife 59 verilmektedir. Bu olay doğru mudur?

Adaleti ile bu kadar ünlü bir din büyüğümüz hakkında böyle bir vakanın olduğunu/iddia edildiğini ilk defa duydum. Konuyu bir de sizden öğrenmek isterim. Saygılarımla...

Cevap: Hz. Ömer'in öz kızını diri diri toprağa gömdüğü bazı rivayetlerde yer almıştır ama bu alçakça uydurulmuş bir yalandır. Çünkü Kureyş, Arap toplumunun kültür itibariyle en ileri düzeyinde bulunan bir kabile idi. Kızlarını diri diri gömen ilkel kabileler vardı ama Kureyş kabilesinde böyle bir şey olmazdı. Çünkü toplum bunu hoş görmezdi. Eğer insanlar kızlarını öyle toprağa gömselerdi, nesil nasıl devam edecekti? Hz. Ömer’in kızı, Peygamberimizin zevcesi olmuştur. Ömer kızını toprağa gömüyor idiyse kızı nasıl sağ kalmış da Peygamber zevcesi olmuş? Hz. Ömer hakkındaki kızını toprağa gömme öyküsü, sırf kızını toprağa gömecek kadar katı yürekli bir insanın nasıl İslâm ile merhamet ve adalet timsali olduğu imajını vermek için uydurulmuş koca bir yalandır. Kaldı ki Ömer'in gerçek biyografisinde çocukları zikredilir. Onun özgeçmişinde böyle bir olaya rastlamadım.


 

Namazlarda cem

Ben emir altında çalışan biriyim çalışma saati içinde namaza vakit ayıramıyorum. Bu kılamadığım namazlarımı sonraki zamanlarda geçmiş namaz olarak veya önceden cem sureti ile kılabilir miyim. Selamlar...

Cevap: Sevgili kardeşim önceden öyle toplu namaz uygun değil. Kılamadığınız namazları, vakit bulduğunuz zaman cem'an kılarsınız. Mesela önce öğleyi, sonra ikindiyi, sonra akşamı, en sonunda da yatsıyı kılarsınız. Tabii bulunduğunuz vakte göre. Akşam vakti içinde iseniz, öğleyi, ikindiyi kılamadınızsa önce öğleyi, ardından bir kametle ikindiyi kılarsınız. Sonra da Akşam namazını kılarsınız.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş