Oruca güç dayananların fidye vermesi *** Namazda Kur'ânı kulaklıkla dinlemek *** Vitir namazı zorunlu mudur?
Perşembe, 27 Eylül 2012 00:00

Oruca güç dayananların fidye vermesi

Sayın ve değerli Hocam, bir yazınızda "Şayet oruç tutmakta zorlanıyorsanız o zaman oruç yerine her gün için en az 7 TL fidye verirsiniz" seklinde bir açıklamada bulunmuştunuz. Acaba bu görüş Kur’ân’da yazmakta mıdır? Ya da hangi kaynağa dayanarak böyle bir görüşü tavsiye ediyorsunuz? Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. İyi günler.

Cevap: Herhalde siz okuduğunuzu üstünkörü okuyorsunuz veya anlama kusuru var. Kaç kez Kur'ân'da "Oruca güç dayananlar fidye verirler, bir yoksulu doyururlar." âyetini yazdım. Hala benden delil istiyorsunuz? Bir şey yazıyorsam delilim vardır, herhalde kafadan atacak değilim.


 

Namazda Kur'ânı kulaklıkla dinlemek

Sayın hocam, yazılarınızı mümkün oldukça sürekli takip ediyorum. Allah sizden razı olsun, dinimizi öğrenmemize ve hurafelerden arınmamıza vesile oluyorsunuz. Sorum şu; namaz kılarken, cep telefonuna veya elektronik cihazlara kaydettiğim Kur’ân-ı Kerimden sureleri kulaklıkla dinleyip namazımı kılabilir miyim?

Cevap: Namaz kılarken kulağınla, gönlünle Allah ile meşgul olacaksın. Kendin Kur'ân okuyacaksın, bir yerden okunan Kur'ân'ı dinlemekle namaz olmaz. Namaz bir bakıma da duadır. Birinin duasını dinlemek dua değildir. Kişi kendisi dua edecektir ki dua olsun. Namazı böyle aletlere alet etmek olmaz.


 

Vitir namazı zorunlu mudur?

Merhaba Hocam. Vitir namazını kılmak zorunlu mu? Vitir namazını kılmasak günah olmaz mı?

Cevap: Sünnet olan Vitr namazını kılmak zorunlu değil, isteğe bağlıdır. Yapan sevap alır, yapmayan günahkâr olmaz. Sünnetlerin dindeki hükmü budur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş