Banka getirisiyle hayır yapma ve vergi ödeme *** Sabrın sonu selamettir
Çarşamba, 26 Eylül 2012 00:00

Banka getirisiyle hayır yapma ve vergi ödeme

Hocam benim bankada 10000 tl kadar param var. Bu para her ay 40 lira civarında bir faiz getiriyor. Bu getiriyi bir senedir gariban birine verdim. Sizce bu yanlış bir davranış mı? Allah katında günah mıdır? Hocam bir süredir aklıma bir şey takıldı. Ülkemizdeki vergi oranları çok yüksek. Acaba alacağım ürünlerin vergi oranlarını bu getiriden ödesem günah olur mu? Hocam naçizane bu sorularıma cevap yazarsanız beni çok aydınlatmış olursunuz.

Cevap: Bugün yasanın tanıdığı oranda banka getirisi, Kur'ân'ın yasakladığı tefe sayılmaz, bunu haram saymak dinin ruhuna uymaz. Siz banka getirisini bir garibana vermekle güzel bir iş yapmışsınız. Ayrıca bu getiri ile vergilerinizi de muntazam olarak ödemeniz güzel olur. Bundan sakınca yoktur.


Sabrın sonu selamettir

Severek evlendiği eşinin İngilizce bildiğini, konusunun ehli olduğunu, fakat iş hayatında çok kısmeti kapalı olduğunu, iş için girdiği sınav ve mülakatlarda tam işe alınacak duruma gelmiş iken bir engel ile engellendiğini yazan okuruma derim ki:

Cevap: Kardeşim dünya kadar işsiz insan var. Hatta hiç geliri olmayan, ekmeğe muhtaç insan var. Eşinizin ille çalışması gerekmez. Pekala sizin maaşınız iki kişiye yeter. Kanaat ederseniz Allah verdiğini artırır. Allah'a şükredin. Bu zamanda artık İngilizce bilmek o kadar da artı bir puan değil. Çok kimse dil biliyor. Bekleyin, elinizden geleni yapın, zamanı gelince inşaallah iş bulursunuz. Bulmasanız da yine Allah'a şükredin, halinizden memnun olun ki Allah daha iyisini versin. Memnun olmasanız da bir şeyi değiştiremezsiniz, üstelik huzursuz, mutsuz olursunuz. Nasıl olsa bu hayat bir gün bitecek. İyi de geçse, kötü de geçse bitecek. Şairin dediği gibi "Değmez emin ol hayat bir damla gözyaşına!" Ben başka bir formül bilmiyorum, sadece "Sabreden derviş muradına ermiş" diyorum. Yani size sabır tavsiye ediyorum.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş