Boşanma sorunu
Çarşamba, 19 Eylül 2012 00:00

Boşanma sorunu

Ben 1,5 yıllık evliyim ve boşanma eşiğinde bulunuyorum. 1,5 ay önce evimi ayırdım. Mahkemeye verdim önümüzdeki hafta mahkemem olacak. Dün akşam eşim benimle görüşmek istedi ve ben de görüştüm. Sorunların düzelip düzelmeyeceğinden emin değilim ama boşanmak istemediğini, ikimizinde boşanmak için biraz daha zamana ihtıyacımız olduğu söyledi, gerçekten 3 ay sonra aynı şeyleri yaşamayız diyemiyoruz, kafamız çok karışık ve ikimizde perişanız, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Aileler işin içine çok girdi ve kimseyi durduramıyoruz.

Herkes birbirinden nefret ediyor, kızgın, güvenmiyor, hepimiz eğitimli yüksek yerlerde insanlarız ama evliliğimizde yaptığımız hataların bizi buralara getirdiğine inanamıyoruz, kendimize hayretler içinde bakıyoruz.

Sonuç itibarı ile kimseye birşey söylemeden biraz zaman kazanalım, mahkeme devam etsin dedi.

Bu arada biz de kendimizi tartalım, yalnız kalalım sonra tekrar konuşalım dedi, öncelikle bu ayrı kalış dinimizcede doğru bir davranış mı? Beni rahatsız eden başka bir durum ise Resmi nikâhım duruyor, imam nikâhımda var tabiki, bu süreçte benden birşey isterse (özel şey) karısı olarak yerine getirmeli miyim? Yoksa allaha karşı gelmiş olurum. Eşimin benden böyle birşey talep edeceğini hiç sanmıyorum ama ne olur ne olmaz diyede kendimi sormaktan alı koyamadım çünkü çok hzursuz oldum aklıma geldi? Kocam o çünkü...

İkincisi resmi nikâhtan çıkarsam imam nikâhından da çıkmış sayılır değil mi? Dün bana resmi olarak ayrılsanda benden, benim sana 3 kere boşol demezsem sen Allahın önünde karımsın dedi. Bana bu çok saçma geldi. Ben bunun doğru olmadığını düşünüyorum, o zaman insanlar ne boşanmış ne boşanmamış konumu almış olur bunuda dinimiz istemez herhalde? Umarım sizi sıkmamışımdır.

Bir de bu sıkıntılardan kurtulmam için nasıl birşey yapmam lazım. hergün dua ediyorum Allahıma yalvarıyorum, merhamet istiyorum, beni selamete çıkarmasını istiyorum, kılabildiğim namazları kılıyorum ama kendimi çok huzursuz çaresiz hissediyorum. Allaha daha çok yakın olmak için sıkıntıdan kurtulmak için başka ne yapmalıyım. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim, sizin önerileriniz benim için önemli. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar. ...

Cevap: Eşiniz haklıdır. Siz çevrenizdeki insanların sözüne bakmayın, kendinize bakın. Ayrılmak kolay bir şey değil, yuvanın yıkılmasıdır. Ayrıca İslamda boşama hakkı erkeğindir. Dinen geçerli bir kusuru olmadıkça erkek razı olmayınca mahkemenin kararı da kaaatimce dini nikâhı düşürmez. Ama onun bir kusuru varsa durum değişir. Sizin anlatımınıza göre kocanız sizden özel şeyi isterse reddetmeyin, böylece nikâh bağı iyice güçlenir ve açtığınız boşanma davası da dinen geçersiz hale gelir. Çünkü erkeğin karısını öpmesi veya daha ilerisini yapması talak eylemini geçersiz kılar. Karar size aittir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş