Darda kalmışa yardım
Cuma, 21 Eylül 2012 00:00

Darda kalmışa yardım

Merhaba . ... bir hayır için yapılan yardım ile ilgili: apartmanımızdaki kapıcının kızı down-sendorumlu bir çocuk. Bağışıklık sisteminin zayıf olması ve evlerinin rütubetli olmasından dolayı çocuk sürekli hasta ve üst solunum yolları tıkanıyor, ciğerlerine iniyor özellikle uyurken çocuk çok kötü tıkanıyormuş nefes alamıyormuş. Hatta çok tıkandığında soluğu hastanede alıyorlar, oksijen tüpüne bağlanıyor çocuk. Bu bir kız çocuğu ve 3 yaşlarında. En sonunda doktor bir oksijen tüpü ya da oksijen arıtma cihazı almasını önermiş. Oksijen tüpü 150-200 civarı ancak dolu tüpü 7 saat kullanabiliyorsun ve her bitiminde 20 tl dolum parası veriliyormuş. Eğer bu tüpü kullanım periyodu sık olursa bu kişiler için pek ekonomik olmaz diye ben diğerini tavsiye ettim. Diğeri ise 1500 tl civarı, hastaneden heyet raporu alınırsa devlet bunu 1000 tl civarındaki miktarı ödüyormuş. Bende kalan miktar için biz yardımcı oluruz dedim.

Ancak bu insanlar el emeği ile parasını kazanan çok dar gelirli kişiler. Kocası gazete dağıtım işinde çalışıyor veya dışarıdan tesisat ile ilgili iş bulursa para kazanıyor annede bizim apt. görevlimiz.500tl maaş alıyor. Gazete dağıtmak için araba alırken borç falan aldılar onu ödüyorlar sanırım. Hani durumları hiç iyi değil bir tane de çocuk okutuyorlar ama işleri de var para kazanıyorlar eminim daha zor durumda olan insanlar vardır. Yani bazen çocuğa mama alamadıklarından da bahseder yalan olup olmadığını bilemem şimdi burada iki sorum olacak

1. bu insanlara yardım etmek hayır mıdır, hani daha zor durumdakilere mi yardım edilmelidir?

Bu arada iş yerindeyken hasta çocuğun annesi aradı ve durumunu anlattı hastanede olduğunu söyledi sıkıntısını paylaştı bu konuşmayı odada duran arkadaşım işitince yardım etmek istediğini söyledi. Böylelikle masamda bir baktım ki bir anda 320 tl para toplanmış duruyor.

2. Şimdi ikinci olarak; bu cihazın 1000  tl'sini devlet veriyormuş ancak önce sen ödüyormuşsun sonra sana parayı iade ediyormuş. 500 tl'sini biz halletsek, devletin verdiği 1000 tl'nin karşılığıda kapıcımızda yoktur. Ben iş yerimde ne kadar toplayabilirsem o kadar toplayıp üstünüde tamamlamaları gerektiğini söyledim.

Diyelim ki toplanan para: 800 tl 700 tlde üstüne eklediler ileride devletten aldıkları 1000 tl olacak 1000–700:300 tl fazladan o kişilere kalmış olacak ama arkadaşlarım cihaz için verdiklerini bilecekler bunu bir sakıncası varmı? Ben arkadaşlarımı yanlış yönlendirmiş olur muyum?

Cevap: Zor durumda olan insanlara yapılan 1000 lira, 1500 lira çok bir para değil. Siz elinizden gelen yardımı yapın, devletin ödediği de yine onlara kalsın, zararı yok.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş