Susuz alınan ağrı kesici hap orucu bozar mı
Salı, 18 Eylül 2012 00:00

Susuz alınan ağrı kesici hap orucu bozar mı

Merhaba Değerli Hocam,

Milliyet gazetesindeki köşenizde orucu bozan-bozmayan şeylerle ilgili yazmış olduğunuz yazınızı okurken benim de uzunca suredir kafamı kurcalayan bir soruyla karşılaştım.

Ben Orucumun ilk günü ve 2. günü genellikle çok şiddetli başağrısı çekerim ve o tuttuğum oruç bana tabiri caizse haram oluyor. Abimde ise daha şiddetli geçiyor ve hemen hemen 30 gün boyunca oluyor. İlk gün neredeyse orucumu bozacaktım bu şiddetli baş ağrısı yüzünden ve işin kötü tarafı da buralarda hava çok geç kararıyor ve iftar 21.50 deydi. Bayağı bir zor geçmişti ilk günkü orucum. Sonra da düşünmeye başladım oruçluyken ağrı kesici haplar alınabilir mi diye.

Ağrı kesici haplar bildiğim kadarıyla hiçbir şekilde tokluk hissi veren veya ona benzer bir tesiri olan bir yanı yok. Eğer ağrı kesici hapı susuz bir şekilde alırsak acaba orucu bozar mı? Sizin yazınızda da benim düşünceme paralel bir yazı gördüm ve orucu bozmayan şeyler maddelerinde:

“-Ağzına aldığı ilâcın tadının, boğazına varması,

-Besleyici olmayan ağrı kesici veya antiseptik iğneler orucu bozmaz.” Diyorsunuz yazınızda. Buradaki ağrı kesici, hap olarak mı yoksa sadece iğne olarak mı belirtiyorsunuz Değerli Hocam? Bu kısmı tam olarak idrak edemedim.

Hocam inanın bu tip soruları normalde size kolay kolay sormam. Benim sorunlarım daha çok toplumsal olaylar ve hep bunları sizinle paylaştım. Sizinle bire bir irtibat halinde 3.5 sene içerisinde size 2. kez şahsımla ilgili dini içerikli sorum oluyor. Eğer bu soruma bir yanıt verirseniz inanın çok mutlu olacağımı belirtirim. Saygı ve Sevgilerimle.

Cevap: İctihad imamlarına göre orucu bozan, ağız ve burun yoluyla alınan şeylerdir. Ağızdan alınan taş da, bir avuç tuz da olsa orucu bozar ama Yaraya sürülen merhemler, ilaçlar ve deri gözeneklerinden vücuda giren şeyler, besleyici olmayan iğneler orucu bozmaz. Çünkü bunlar normal beslenme yoluyla değil, gözenekler yoluyla veya adaleye zerk ile vücuda girer. Besleyici değil, ağrı kesici veya ensülin gibi şeker dengesini düzenleyici şeylerdir. Şimdi ağrı kesiciyi iğne yoluyla alırsanız orucu bozmaz ama ağız yoluyla alırsanız orucu bozar. Fıkıh imamları böyle söylediği gibi benim kanaatim de budur.

Fakat Kur'ân, oruca güç dayanan, oruç tutarken güçlük ve sıkıntı çekenler için ruhsat vermiştir. Onlar oruç yerine fidye verirler. Her gün için bir yoksulu doyururlar, yani Türk parasıyla 8 lira verirler. Siz de bu ruhsattan yararlanabilirsiniz. Allah kolaylık versin. Selamlar, sevgiler.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş