Peygamberlerin masumluğu sorunu
Cuma, 14 Eylül 2012 00:00

Peygamberlerin masumluğu sorunu

Sayın hocam merhaba, 3 ciltlik Kur'an tefsirinizin başlangıç bölümünde Kur'an'ın, daha önceki kutsal kitaplarda geçen kötü olayları almadığını, Örneğin, Hz. Lut’un sarhoş olup kızlarıyla beraber olduğunu ve Hz. Davut'un, kumandanının karısıyla zina ettiğini ifade etmişsiniz. Bu örnekler olmuş mudur? Eğer olmuşsa Peygamberliklerine zarar verir mi? Selam ve saygılarımla...

Cevap: Bunların olup olmadığını bilemem. Ancak Tevrat bunları anlatmaktadır. Kur'ân da Tevrat'ı doğrular. Ancak peygamberlik karakterine uymayan şeyleri almaz. Çünkü Peygamberler hakkında kuşku uyandıracak şeyleri anmayı uygun görmez. Zira amaç öğüt vermektir. Ama bunlar alınırsa insanlar kuşku içine düşerler ve Öğüt kitabı olan Kur'ân da indiriliş amacına ulaşmaz.

Bu örnekler olmuş mudur, sorunuza gelince Olmuş olabilir. Ama bunların olması, anılan bu insanların peygamberliklerine zarar vermez. Çünkü Tevrat'ta Lut'un kızlarıyla bilinçli olarak değil, sarhoş olarak yattığı anlatılır. Bu da Lut'un isteğiyle değil, kızlarının isteğiyle olmuştur. Düşünün bir kere: Toplum (Lut kavmi) Allah'ın azabıyla imha edilmiş. Hiç kimse kalmamış Lut ve kızlarından başka. Şimdi bu kavim nasıl üreyecek? İşte kızlar, toplumun tümden yok olup gitmesini önlemek için babalarını sarhoş edip ondan çocuk yapmayı planlamış ve bunu uygulamışlardır. Lut, o sırada aklı başında olmadığına göre yaptığından sorumlu değildir.

Davud'a gelince Tevrat onu bir peygamber değil, bir kral olarak takdim eder. O da oğlu Süleyman da Kral olarak anılırlar. Ama Kur'ân'ın anlatımından bunların peygamber kral oldukları anlaşılmaktadır.

Bir hususa da dikkat etmek gerekir. Kur'ân peygamberleri hiç günah işlemez insanlar olarak tanımlamaz. Onların da birer insan olduklarını, hatta bazılarının hatalar yaptığını da belirtir. Âdem'in yasak meyveden yemesi, Musa'nın bir Mısırlıyı öldürmesi, işte Davud'un, cephe komutanının karısıyla yatması bunun örneklerindendir. Kur’ân bu son olayı anlatmaz. Ama Davud'un, işlediği bir hatadan ötürü Rabbinden mağfiret dilediği ve Allah'ın da onu affettiği Sad Suresinde anlatılır. Demek ki Davud bir günah işlemiş ki günahından ötürü Allah'ın kendisini cezalandıracağını anlamış ve derhal tevbe etmiştir. İşte Kur'ân'a göre peygamberler de diğer insanlar gibi hata işleyebilirler. Ama onlar hatalarının ardından derhal tevbe edip Allah'tan af dilerler.

Peki, ama peygamberler masum değil mi? Peygamberlerin masumluğu, günah işlemekle ilgili değil, vahiy ile ilgilidir. Peygamberlere gönderilen vahiyler masumdur (koruma altında gönderilmiştir) onlara şeytan sözü karışamaz. Ayrıca peygamberler kendilerine gelen vahiyleri asla saklamaz, gizlemez, onlara kendi sözlerini karıştırmaz, değiştirmezler. Onlar vahiyleri olduğu gibi tebliğ konusunda masumdurlar. Ayrıntı için "Kur'ân Ansiklopedisi" eserimizde ismet (masumluk) maddesine bakabilirsiniz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş