Hayvan hakkı (2)
Çarşamba, 12 Eylül 2012 00:00

Hayvan hakkı (2)

(...dünden devam)

Vahşi hayvanlar bile gereksiz yere hayvan öldürmez, açlığını gidermek için birini öldürür, doyunca artık ötekilere dokunmaz. Ama insan öyle mi? Her gün milyonlarca hayvan öldürülüyor. İhtiyaç için değil, çoğu kez gereksiz yere. Zengin ülkelerde kesilen hayvanların etlerinin nerdeyse yarısı çöpe atılıyor. Çünkü artan yemekler çöpe gidiyor.

Yeryüzünde yürüyen canlıların ve uçan kuşların her türü de insanlar gibi birer ümmettir. Onlar da insanlar gibi sınıf, sınıftır. Yürüyen veya sürünen hayvanlardan her tür bir ümmet, kuşlar bir ümmet, insanlar bir ümmet, cinler bir ümmettir. (En‘âm: 55/38’e bakınız)

Âyetin sonunda bütün canlıların, nihayet Allah’a götürüleceği belirtiliyor: "Sonra Rablerine haşredileceklerdir." Bu ifadeden Kıyamet gününde yalnız insanların değil, hayvanların da diriltilip Allah'ın huzuruna götürülecekleri anlaşılır. Âhiret dünyanın özü, ruhudur. Her ruh sahibi o âlemde var olacaktır. “Vahşî hayvanlar haşrolunduğu zaman” (Tekvîr: 5) âyeti de bunu belirtiyor. Ebûzer (r.a.) diyor ki: "Biz Allah'ın Elçisi(s.a.v.)in huzurunda idik. İki keçi birbirine tos vurdu. Allah'ın Elçisi:

– Niçin dövüştüklerini biliyor musunuz? diye sordu.

– Hayır, dedik.

– Fakat Allah biliyor ve aralarında hüküm verecektir, buyurdu." (İbn Hanbel, Müsned: 5/162) Ebû Hüreyre'den rivayet edilen bir hadîste Allah'ın Elçisi (s.a.v.): "Kıyamet gününde boynuzsuz hayvan, (kendisine tos vuran) boynuzlu hay­vandan hakkını alacaktır" (Anılan eser) buyurmuştur. Allah kimsenin hakkını kimsenin üstünde bırakmaz.

Özellikle şu son iki asırda insanlar acıma duygusunu kaybettiler. Zevki, para hırsı için zavallı hayvanları öldürüyorlar. Hem de merhametsizce, derisinin kalitesi için hayvanın diri diri derisini yüzüyorlar, elektrikli aletlerle diri hayvanın derisini etinden ayırıyorlar. Bu ne merhametsizlik, ne vicdansızlıktır!. Allah bunun hesabını sormaz mı sanıyorsunuz? Zulüm yapan zulüm bulur, rüzgâr eken fırtına biçer.

"Verây-i halk Hak'tır, attığın taş incitir Hakk'ı!

Kılıçtır, vurma göğsün; parçalar dil, dilsizin hakkı!"

Allah unutmaz, ihmal etmez, imhâl eder (bir süre fırsat verir). Gizli ve aşikâr her yaptığımızı bilir. Her amel, defter-i a'mâle kaydedilir, cezası, ya burada, ya da âhirette verilir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş