Namazda ağlamak *** Cami kimsenin malı değil *** İmam nikâhı zorunlu mu?
Perşembe, 06 Eylül 2012 00:00

Namazda ağlamak*

Soru: Sabah namazında secdeye durduğumda göz yaşlarımı tutamıyorum. Abdestim bozulur mu? Her rekâtta sureleri okurken besmele çekmeli miyim?

Cevap: Namazda Allah sevgisi, ahiret kaygısıyla duygulanıp ağlamak namazı bozmaz, tam tersine en makbul ibadet yapar. Birçok büyük insan, namazda okuduğu ayetlerden etkilenmiş özellikle cennet ve cehennemi anlatan ayetleri okuduğunda veya duyduğunda kendini tutamayarak hıçkırıklara boğulmuştur.

Peygamberimiz, mescide gidemeyecek kadar hasta olunca namazın Ebubekir tarafından kıldırılmasını emretmiştir. Hz. Ayşe, “Ey Allah’ın Peygamberi, Ebubekir yufka yüreklidir, sesi zayıftır, Kur’ân okurken ağlar” demiş. Peygamber, “Ebubekir’e söyleyin, namazı kıldırsın” emrini yinelemiş. Hz. Ayşe, endişesini tekrarlayınca Peygamber, “Siz Yusuf’un sahibelerisiniz (onu sıkıntıya sokan kadınlarsınız), ona emredin, namazı kıldırsın” demiştir.

Riyad kentinde büyük camilerde teravih namazında imamların özellikle kunut duasını okurken ağladıklarına tanık oldum. Diğer sorunuza gelince, besmele sadece rekâtın başında Fatiha’ya başlarken çekilir. Ondan sonra sure veya ayetleri okurken besmele çekmeye gerek yoktur.


Cami kimsenin malı değil*

Soru: İki çocuk annesiyim. Geçen Ramazan’da teravih namazına gidiyordum. Camidekilerden biri, “Senin teravih namazın kabul olmaz, camiye gelemezsin” dedi. Niçin gelemeyeceğimi sorduğumda, “Çünkü sen sürekli namaz kılan biri degilsin” diye cevap verdi. O günden sonra teravih namazına gitmek içimden gelmedi. Bu doğru mu?

Cevap: Seni camiden dışlayan o kimse Müslümanlık’tan haberi olmayan biriymiş. Siz kesinlikle bu tip kişilere bakmayın. Cami kimsenin babasının evi değil, Allah’ın evidir. Önümüzdeki Ramazan ayında mümkün olduğunca camiye gidin. Yine öyle bir müdahale olursa hiç aldırmayın.

İmam nikâhı zorunlu mu?*

Soru: İmam nikâhı, resmi nikâh yokken bir çözüm müydü?

Cevap: İmam nikâhı diye bir şey yoktur. O, halkın verdiği bir isimdir. Dinde nikâh vardır. Nikâh, iki şahidin huzurunda evlenecek olan erkekle kadının birbirleriyle evlendiklerini kabul etmeleri ve böyle bir akit yapmalarıdır. Dua okumak bir gelenektir. Şart değildir. Şartlarına göre kıyılan dini nikâhta karı kocanın birbirlerine karşı hak ve yükümlülükleri vardır.

 

 

 

 

* Sayın Hocamızın tatilde olmasından dolayı yazı arşivden alınmıştır.   ... Webmaster

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş