Kan vermek büyük erdemdir ve sevaptır *** Her ibadet namaz değil
Salı, 04 Eylül 2012 00:00

Kan vermek büyük erdemdir ve sevaptır*

Soru: Bir cuma günü caminin hocası, okuduğu hutbenin bir bölümünde şöyle dedi: “Peygamberimizin sağlığı koruma açısından çokça uyguladığı ve tavsiye ettiği şeylerden birisi de kan vermedir. Kendisi bizzat hacda ihramlıyken kan vermiştir. Diğer yandan kan vermek aklı ve hafızayı güçlendirir.” Bu konudaki düşünceleriniz bana ışık tutacaktır. (İbrahim Baldan)

Cevap: Peygamberimiz zamanında bugünkü anlamda birinden başkasına kan vermek diye bir şey yoktu. O zaman insanlar rahatlamak için kan aldırırlardı. Hatta kan aldırmanın bazı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olduğuna inanılırdı. Kan aldırmaya hacamet denilirdi. Bu işin ustası olan bir berber (buna haccam denilir), gelenin bir damarını keserek kan akıtırdı. Bu kan birine verilmez, dökülürdü. Bu suretle kişinin rahatlayacağına veya şifa bulacağına inanılırdı. İşte Peygamberimizin de bu şekilde kan aldırdığı ve kan aldırmayı tavsiye ettiği rivayet edilmektedir. Buna kan vermek değil, kan aldırmak denilir.

Günümüzde insandan insana gerektiğinde kan verme yöntemi bulunmuştur. Bu da birçok hastalığın tedavisinde önemli bir aşamadır. Yaralanmalarda veya ameliyatlarda hastaya kan vermek can kurtarır. Bu yöntem, elbette kan aldırma yönteminden çok daha faydalıdır. Peygamberimiz kan aldırmış ve kan aldırmayı tavsiye etmekle bunun daha ileri ve yararlı aşamasını elbette tavisye etmiş olmaktadır. Kan vererek hayat kurtarmak, Kur’ân’a göre bütün insanları kurtarmakla eş değerdir. Öyle ise kan vermek, büyük erdemdir ve sevaptır.



Her ibadet namaz değil

Soru: Kur’ân-ı Kerîm’de namaz kelimesinin geçmediğini söyleyenler var. Bu bilgi doğru olabilir mi?
Cevap: Kur’ân’da en çok geçen salat yani Türkçe karşılığı namazdır. İbadet de değişik formlarda geçer. Ama her ibadet namaz değildir. İbadet kulluk demektir. Çoluk çocuğun rızkını kazanmak için çalışmak da ibadettir, fakire sadaka vermek de ibadettir... Ancak bunlar namaz değildir.

 

 

* Sayın Hocamızın tatilde olmasından dolayı yazı arşivden alınmıştır.   ... Webmaster

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş