Namaz kılma emri *** Zinaya yol açan davranışlardan sakınmak
Perşembe, 19 Temmuz 2012 00:00

Namaz kılma emri

Merhaba Sayın Hocam,

Namaz vakitleri ile ilgili yazınızı yeni okudum. Tabiî ki sizin bilgi ve birikiminiz hiç şüphesiz.

Bizim gibi cahil insanları bilgilendirmek için bir lütuftur. Sizden Allah Razı olsun.

Yazınızdan anlayamadığım kısım şurası. Kur’an’da “Rabbini öğlen de an” gibi bu ve buna benzer ayetlerde öğle vaktinde Rabbimizi anmamız isteniyor.

Ayrıca diğer bir ayette de “Orta Namazı koruyun” gibi ayetlere rastlıyoruz.

Sizin yazınızda belirttiğiniz vakit olarak bildirilen Namaz vakitlerinde Rabbimizi anmamız emrediliyor. Yani açıkça sabah namazı, akşam namazı ya da gece namazı denmiyor.

Sadece bu vakitlerde “Rabbini an” emri var. Nur 58 de ismen sabah ve yatsı namazı olarak geçiyor…Aydınlatabilir misiniz? Teşekkürler. Metin Ş.

Cevap: Allah'ı anmak namaz kılmak demek değildir. Namaz kılma emri iki surede geçer: İsra 78, 79 ve Hud Suresi 114. Allah'ın tesbih edilmesi ise genel zikirdir. O her zaman yapılmalıdır. Kur'ân secdelerin ardından da Allah’ı tesbih et diyor. Secdelerin ardından tesbih etmek, namaz kılmak mıdır? Zaten secde namazın bir rüknüdür. Bu konuda çok yazdığım için ayrıntıya gerek görmüyorum.


Zinaya yol açan davranışlardan sakınmak gerek

Hocam yardım ve bilgilendirmeleriniz için teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun.

Size iki konu hakkında fikir sormak istiyorum:

1) Hocam, günlük yaşantım içerisinde alışverişlerimi ya da sağlık kontrollerimi çoğunlukla babamın arkadaşı olan ve beni çocukluğumdan beri tanıyan doktor ve esnafla yapmaktayım. Durum böyle olunca bu kimselerden ödediğim meblağ karşılığı fatura ya da fiş alamıyorum. İstemeye çekiniyorum. Bu durumdan ziyadesiyle rahatsızım. Bu insanların kaçırdıkları vergiye, yedikleri kul hakkına ortak olmuşum gibi hissediyorum. Nasıl bir tutum izlemeliyim, gerçekten günaha giriyor muyum?

2) Üniversitede okumaktayım ve üniversite gençliğinin ilişkileri ve tutumları beni çok rahatsız ediyor. Örneğin çevremdekilerden bazıları kız arkadaşlarıyla aynı odada yatmaktan çekinmiyor. Odada ne yaptıklarını ya da yapmadıklarını gözümle hiç görmedim, bir bilgim de yok; ancak bu durum yine de bana çok yanlış geliyor. Sergiledikleri bu davranış İslamca da yanlış mıdır? Benim bu kimselerle arkadaşlık etmem dinimizce yanlış mıdır?

Teşekkürlerimi sunuyor; çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.... S. A.

Cevap: Gözünün bebeği de olsa fiş alacaksın, kimsenin vergi kaçırmasına fırsat vermeyeceksin. Dinin emrettiği dürüstlük ve adalet bunu gerektirir.

Kız arkadaşıyla aynı odada beraber yatan insan haram işliyor. Fi'len zina etmeseler dahi nikâh düşen kadınla erkeğin bir yerde yalnız başına bulunmaları, haramdır. Çünkü şeytan onları şehvete yönlendirir. Bu muhakkak. Kur'ân "Zina etmeyin!" demiyor. "Zinaya yaklaşmayın!" diyor. İşte kadınla erkeğin aynı odada beraber bulunması, zinaya yaklaşma sayılır. Bundan kaçınmak gerekir. Ama herkes kendi eyleminden sorumludur. Siz arkadaşınızı uyarırsınız kabul etmezse sorumluluk kendisine aittir. Ama onunla münasebeti kesmek de doğru olmaz. Çünkü belki beraber bulunursanız sizden olumlu yönde etkilenir. Kırmadan onu doğruya yöneltirsiniz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş