Nikâhı oyuncak haline getirmek *** Çok evlilik konusu
Çarşamba, 18 Temmuz 2012 00:00

Nikâhı oyuncak haline getirmek

Hocam merhaba... Sizi yazılarınızdan ve kitaplarınızdan takibediyorum; bizleri aydınlattığınız için sonsuz teşekürlerimi sunuyorum. Hocam size soracağım sual benim için çok önemli. Eşimle 1997-1998-2002 tarihlerinde 3 kez resmi olarak evlendik ve bu tarihler içinde boşandık. 2 kızım var. Eşimle tekrar evlenmeyi istiyorum ama eşim Kur’an-ı kerime göre evlenmemiz mümkün değil diyor. Aslında o da istiyor ama günaha girmekten korkuyorum diyor. Hocam 2 kızım var. Artık eşim de ben de akıllandık. Tekrar 4. kez evlenebilir miyiz? Sizden gelecek e-mailinizi eşime de okutacağım. Böyle bir evliliğin dinimizde hükmü nedir? Lütfen cevap veriniz hocam..... A. Ç.

Cevap: Eşiniz sizinle evlenmeğe razı olursa ve siz de eşinize yeni bir mehir (evlenme parası) öderseniz benim kanaatime göre evlenebilirsiniz. Yalnız nikâhı oyuncak haline getirmeyin. Allah'tan korkmak, kuldan utanmak gerekir. Bu ne yahu kaç kez boşanmak ve evlenmek! Çocuğunuzu düşünün. Yarın sizden gören o çocuk da ailesine aynı şeyi yaparsa sorumluluk size gelir.


Çok evlilik konusu

20/04/2011 tarihli yazınız

Hocam, Sizin yazılarınızı ara ara takip ederim, uzun yıllardır medyadan hakkınızda olumlu, aydın görüşlü hoca olarak bilgi oluşturdum.

Ama bugünkü yazınız bir kadın olarak gerçekten beni çok üzdü nasıl? Erkeğin hele de dini nikâh kıydıysa 2. bir kadınla olabileceği hakkında olumlu yanıt verirsiniz, anlayamıyorum. Siz aldatmaya izin vermiş oluyorsunuz. Öğrenimi eksik olan insanlar bunu nasıl anlar?

Hangi 100 yılda yaşıyoruz, savaşta mıyız? Kadınlar ortada mı kaldı?

Dini nikâhla 2. eş almak nedir? Aldatmak değildir, günah değildir, diyorsunuz; alabilir, diyorsunuz. Aldatmayı başka bir şekilde teşvik etmek olmuyor mu?

Cevap: ...ve benzeri başka herzeler de sıralamış olan Sibel Son’a derim ki: İster anla, ister anlama. Ben Kur'ân'ın hükmünü yazıyorum. Kimsenin keyfi için dinin hükmünü değiştiremem. İşte âyet: "... Size helâl olan kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. O(kadı)nlar arasında da adâlet yapamayacağınızdan korkarsanız bir tane alın yahut ellerinizin altında bulunan(câriye)lerle yetinin. Cevr (ve haksızlık) etmemeniz için en uygun olan budur." (Nisa Suresi: 2)

Sizin hoşunuza gitsin diye Kur'ân'ın hükmünü mü değiştireceğim? Böyle şey bilimsel olur mu? Beğenirsiniz, beğenmezsiniz, dinin hükmü budur. Başka türlü söylersem, gerçeği çarpıtmış olurum.

Maddi imkânı yeterli olan birçok kimsenin sekreteriyle veya çeşitli kadınlarla yasak ilişkiler yaşadığını bilmeyen mi var? Siz bu tür haramlara ses çıkarmıyorsunuz da dini nikâhla evlenmeyi mi içinize sindiremiyorsunuz? Biz kimseyi yasak aşka veya gayri meşru ilişkiye veya aldatmaya teşvik etmeyiz. Aldatmayı asla kabul etmeyiz. Kur’ân bir kadınla yetinmeyi tavsiye eder. Ama bir kadınla yetinmeyen de gizli gizli dost tutarak değil, açıkça nikâh kıyarak evlenmeyi emreder. Zinaya en ağır cezayı belirler. Müslüman toplum, fuhuştan, zinadan, aldatmadan uzak arı duru toplum olmalıdır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş