İnançsız biriyle evlenmek caiz mi?
Pazar, 15 Temmuz 2012 00:00

İnançsız biriyle evlenmek caiz mi?

Merhaba Süleyman Bey, size seneler evel de yanı e-mail adresinden teşekkür için e-mail yazmıştım. O sıralar Amerika’da master öğrencisi idim. Sizin sayenizde güzel dinimiz hakkında merak ettiklerimi öğreniyordum.

Beni çok üzen bir problem var. Değerli vaktinizi alacağım için lütfen beni affedin.

Ben çok inançlı bir ailenin kızıyım, eskiden çok daha fazla namaz, oruç gibi dinimizin temel ibadetlerini yapabiliyordum ama şu aralar hiçbir şey yapamıyorum, sadece içim Allah ve peygamber sevgisi ile dolu, insanlara yardım etmeye, kimseyi üzmemeye çalışırım.

Çok sevdiğim ablam doktordur, beni tanışmam için (evlilik amacıyla ) doktor bir arkadaşıyla tanıştırdı. Bana Alevi olduğunu baştan itibaren iletti. Daha sonra görüşmeye başladık ve birbirimizi çok sevdik. Tanıyabildiğim kadarıyla çok iyi bir kalbi var ve çok da dürüst biri. İnancı konusunda ise pek sorgulamadım fakat kendisi Alevi olarak da nitelendirmiyor, hiçbir inancı yok. İnsanları çok sevdiğini, insanlara inan­dığını söylüyor. Ailesi ile de tanıştım iyi insanlar olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımı Allah’ı ve Peygamberimizi anlatarak büyütmek istiyorum, sorun çıkmasından tabi ki korkuyorum. Onun inancının değişmesini çok isterim ama baskı asla yapmak istemiyorum. Sadece onun için dua edebilirim. Benim size sorum, benim bu inançtaki biriyle evlenmem günah mıdır? Bana annem ve babamdan direk evlenmeyceksin gibi bir yaklaşım gelmedi ama çok taraftar da değiller. Çok sevdiğim bir büyüğüm çok yanlış yaptığımı, böyle biriyle asla evlenmemem gerektiğini söyledi. Birçok Müslüman görüyorum fakat ondaki erdemler yok, insaniyet yok. Bu bana garip geliyor. Lütfen bana bilgilerinizle yardımcı olabilir misiniz? Allah sizden binlerce kez razı olsun.

Cevap: Hiçbir inancı olmayan, yani Allah'ın birliğine ve Hz. Peygamber'in peygamber olduğuna inanmayan biriyle evlenmek dinimiz açısından caiz değildir. Alevilik Hz. Ali'yi sevmekse zaten Müslümanların çoğunluğu onu sever. Sevmeyen pek nadirdir. Ama Aleviliği her türlü inançtan, ibadetten özgürlük şeklinde algılayanlar var. Böylelerinin kalbinin temiz olup olmadığını Allah bilir ama imanı olmayan kimse dünya dolu malı olsa da bunları cehennemden kurtulmak için fidye verse yine kabul edilmez. Eylemler imana dayalı ise makbuldür. Kur'ân böyle söylüyor. "O inkâr edenler var ya, eğer yeryüzünde olanların hepsi ve onun bir katı daha kendilerinin olsa da, kıyamet gününün azabından kurtulmak için (bunları) fidye verseler, kendilerinden kabul edilmez. Onlar için acı bir azap vardır." (Bakara: 36)

Ben bu sözlerimi sizin sevdiğiniz kişiyi hedef alarak söylemiyorum. Genel hükmü belirtiyorum. Sizin sevdiğiniz kişi belki Allah'a ve Peygamberine inanıyordur. Onu bilemem. Kimseyi de suçlayamam. Tercih tamamen size aittir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş