Öğretmenlik en saygın meslek
Cuma, 13 Temmuz 2012 00:00

Öğretmenlik en saygın meslek

Sevgili Hocam, bendeniz MEB'na bağlı bir lisede Coğrafya öğretmenliği yapmaktayım. Size birkaç sorum olacak.

1) Efendimizin Sallallahu aleyhi ve sellem, Allah’a sığındığı faydasız ilim nedir?

2) Biz Coğrafya Müfredatında birçok ezber bilgi öğretiyoruz. Şu şurada bulunur, dağlar şöyle oluşur ve sair... Coğrafya faydasız ilim midir?

3) Okullarımızda karma eğitim yapılması caiz midir?

4) Tüm bu sorular çerçevesinde kazandığım para caiz midir?

Cevap: Faydasız ilim, ne dünyaya, ne de âhirete yaramayan birtakım teoriler, rivayetler, efsanelerdir. Müsbet (pozitif) ilim, Allah'ın kitabını okumak demektir. Çünkü Kur’ân'a göre tüm evren varlıkları ve olayları Allah'ın âyetleridir. Bunların yanından körü körüne geçmemek, bu âyetleri dikkatle incelemek gerekir. Bunların yanından körü körüne geçenleri Kur'ân kınar. Ayrıca Kur'ân "Fanzuru ilâ âsari rahmetillahi keyfe yuhyil-arda ba'de mevtiha: Allah'ın rahmet eserlerine bakın ki Allah ölümünden sonra arzı nasıl diriltiyor?!" buyurur. Birçok âyette yeryüzünde gezip Allah'ın yaratışını incelemeyi emreder. İşte bir âyet: "Yeryüzünde gezin, bakın yaratmağa nasıl başladı, sonra Allah, son yaratmayı da yapacaktır. Çünkü Allah, her şeyi yapabilendir." (Ankebut: 20)

Özetle Coğrafya, evren kitabını okumadır. İnsanın bilgisini artırır, tarih, geçmiş olaylardan ibret almamızı, sağlar. Çünkü Kur'ân yine yeryüzünde gezip eski ulusların başlarına gelen olayları araştırmamızı emreder. Var olan, yaşanmış ve yaşanmakta olan, eşya ve olaylar bilgisi hep faydalı bilgilerdir. Kur'ân, inen ilk Suresinde insanın dikkatini insanın yaratılışına çekmekle anatomiyi, tıbbı öğrenmemizi tavsiye etmiş bulunmaktadır. İmam-ı Şafiî de "İlim ikidir: Bedenler ilmi, dinler ilmi" diyerek tıb ilminin önemine vurgu yapmıştır.

Okullarda karma eğitim ile kastınız kız ve erkek bir arada okumak ise ben bunun yararlı olduğuna inanmıyorum. Hele bugün kızların okula nasıl tahrik edici kıyafetlerle geldikleri bilinmektedir. Hâlbuki sınıflar ayrı olsa kafalarda şehvet duyguları dolaşmaz, çocukların zihni verilen derse, bilgiye daha çok yoğunlaşır. Ama bunu söylediğiniz zaman size gerici derler. Derler ki herşey serbest olsun, değerler git gide yıpransın. Ama böyle söyleyecekler diye elbette biz düşündüğümüzü söylemekten geri durmayız. Meydan serbestçilere terk edilemez.

Şunu da belirtmek gerekir ki artık dünya toplumu karma eğitim sistemini uygulamaktadır. Kaçınılması mümkün olmayan şeyler mübah hale gelir. Bu sistemde de kızlar ağır başlı kıyafetlerle okula gelir ve karışık oturma yerine kendilerine ayrılan özel sıralarda otururlarsa bir sakınca olmayacağını sanırım. “Zorunluluklar sakıncaları ortadan kaldırır!”

Sizin kazandığınız para en helâl paradır. Neden böyle bir soruya gerek görüyorsunuz ki, çalmıyorsunuz, rüşvet almıyorsunuz, körpe dimağlara faydalı bilgiler veriyor, insanları yetiştiriyorsunuz. Bundan güzel bir şey olur mu? Öğretmenlik en değerli, en kutsal meslektir. Başöğretmen de Hz. Muhammed Mustafa'dır. Hz. Ali "Bana bir harf öğreten, beni kendisine köle yapar, yani onun kölesi olurum!" diyerek öğretmenliğin değerini anlatmıştır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş