Gayb bilgisi hakkında ...
Cumartesi, 07 Temmuz 2012 00:00

Gayb bilgisi hakkında...

Kur’ân’da şeytanların, bilgi almak için göğe çıkmaya, yüceler âlemindeki konuşmalara kulak kabartmaya yeltendikleri, fakat yıldızlardan atılan ışınlarla onların yüceler âleminden bilgi çalmalarının önlendiği belirtilmektedir.

Gaybı yani geleceği sadece Allah bilir ama Allah dilerse gelecek veya gizli bilgisinden bazı kullarına ışıklar sızdırır. Nitekim “Allah sizi gayba vâkıf kılacak değildir. Fakat Allah, elçilerinden dilediğini seçer (ona gayb bilgisini gösterir). O halde Allah'a ve O'nun elçilerine inanın. Eğer inanır ve korunursanız sizin için büyük mükâfât vardır.” (Âli İmrân: 94/179) âyetinde buna işaret edilmektedir.

Âyetlerde, Allah'ın seçtiği elçilere bazı gayb bilgileri vermesi dışında kimsenin gaybı bilmeyeceği vurgulanmıştır. Kanaatimize göre Allah’ın bazı temiz kullarına gelecek hakkında bazı bilgiler vermiş olması, âyete aykırı düşmez. Kesin gaybı sadece O bilir. Ama O dilerse bu bilgileri önce peygamberlere, sonra dilediği bazı kullarına verir. Nitekim bazı insanların gördükleri rüyaların aynen çıktığı bir gerçektir. Lütuf Allah’ındır. Allah’ın lütfunu kimse engelleyemez Lütuf Allâh’ın elindedir, onu dilediğine ve­rir, Allâh(ın lütfu) geniştir.” (Âl-i İmran: 73).

Sonra peygamberlik dönemi kapandı diye Allah bu tür lütuflarını tamamen rafa mı kaldırdı? Allah’ın lütfu bitmez. Nitekim Hz. Peygamber de kendi ümmeti içinde muhaddesler, yani kendilerine ilham olunan kişiler bulunduğunu, Ömer’in de onlardan olduğunu buyurmuştur.

Bursalı İsmail Hakkı, bir şiirinde vefat tarihini söyle­miş, söylediği tarih vefatına denk gelmiştir.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için Kur’ân Ansik­lopedisi adlı eserimizin “Kâhin”, “Cin”, “Gayb” maddelerine bakıl­malıdır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş