Amansız hastalıktan ölen sabırlı mü’min şehid sevabı alır *** Adakla İlgili
Pazartesi, 25 Haziran 2012 00:00

Amansız hastalıktan ölen sabırlı mü’min şehid sevabı alır

İyi akşamlar, selam isminin manalarının üzerinizde tecelli etmesi talebiyle,

Sayın hocam, Eski yazıları okurken; eski bir yazınızda; "Demek ki sizin anne babanız iyi insanlarmış. Ayrıca ikisi de kanser gibi amansız bir hastalıktan öldükleri için inşallah şehit sevabı almışlardır. Allah ebeveyninize rahmet eylesin. Siz de onlar için hayırlar yapın, dualar edin." buyurmuşsunuz. Şehit sevabı ve kanser arasındaki ilişki kafama takıldı, her zamanki gibi yardımınızı arz eder, ellerinizden öperim. Saygılar-Selamlar/T. Sayın

Cevap: Hadîslerde şehîd sevâbı alacakları bildirilenler: Gebe veya bâkire ölen kadın, sel (gibi doğal âfet), sar'a, humma ile ölen; evinden; çoluk çocuğundan uzak yerde (garip) ölen; yıldırım çarpmasıyla, hayvan parçalamasıyla, karın ağrısı ile, boğulmak, enkaz altında kalmak suretiyle ölen; Allah rızası için müezzinlik yapan, sâdık tüccar, karısına, çocuğuna, eli altında bulunanlara yedirip içiren ve Allah'ın emrini tatbik eden kimseleri Kıyamet gününde şehîdler mertebesine sokmak, Allah'ın üzerine bir haktır. Denize düşüp boğulan, şehîd sevâbı alır. Nâmûsuna sabrederek ölen kadın şehîd sevâbı alır. Her gün yirmi beş kere: "Allahumme bârik lî fi'l-mevti ve fîmâ ba'de'l-mevti" deyip de döşeğinde ölene Allah şehîd sevâbı verir. Kuşluk namazı kılan, her ay üç gün oruç tutan, seferde ve hazarda vitri hiç terk etmeyene şehîd sevâbı verilir. Hastalığında kırk kere "Lâilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu mine'z-zâlimin" diyene şehîd sevâbı verilir. İyileşse de affedilmiş olarak iyileşir (Tahtâvî’den. Ni'met-i İslâm, 2/626).

Hadiste hummadan (yani ateşli hastalıktan, sıtmadan) ve karın ağrısından sabrederek ölen kimseye şehid sevabı verileceği belirtilir. Kanser hummadan ve karın ağrısından çok daha çetin ve amansız bir hastalıktır. Arapçası seretandır. Seretandan ölenin de şehid sevabı alacağı hakkında bir rivayet de hatırlıyorum. Tabii bunların şehid sevabı alabilmeleri için mü'min olmaları, hastalıklarına sabretmeleri, Allah'tan memnun olarak hayatlarını kapatmaları gerekir. Kulları hakkında hüküm vermek Allah'a aittir. Allah'ın rahmeti boldur. O ıstırabına sabredip kendisine yönelen kulunu rahmetinden mahrum bırakır mı hiç? Sen Allah'ı seversen Allah seni sevmez mi?


Adakla İlgili

Hocam saygılar, geçen yıl üniversiteye yerleşirsem güzel bir koç keseceğim diye sözüm var Allah’a. Nitekim yerleştim ve oldukça başarılı bir dönem geçirdim fakat adağımı kesemedim henüz. Tahmin edersiniz öğrencilik masraflıdır. Yazın çalışıp ele para geçince keserim diyorum şimdi de. Umarım gün geçtikçe Allah’ın sevgisi itimadı azalmaz bana. Aklımı kurcalıyor, sormak istedim. Ş. Korkmaz

Cevap: Allah kimseye gücünün üstünde bir teklifte bulunmaz. İnsan yapamadığından sorumlu değil, yapabilip de yapmadığından sorumludur. Yaptığınız adağı fırsat bulduğunuzda yerine getirmeniz gerekir. Allah yardımcınız olsun.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş