Din sadece Allah’ın beyanıdır, insanların yorumları değil
Çarşamba, 06 Haziran 2012 00:00

Din sadece Allah’ın beyanıdır, insanların yorumları değil

Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır adetli kadının neden namaz kılamayacağını şu delilleriyle gösteriyor:

Bakara suresi 222 ayette şöyle demekte: “Temizleninceye kadar da yaklaşmayın” Bu bir manevi temizliktir. Ve bu ayetten kadının temiz olmadığı anlaşılır dedikten sonra şöyle devam ediyor:

Namaz için abdesti ve boy abdestini şart koşan âyet şöyle biter: “Allah size güçlük çıkarmak istemez ama sizi temiz kılmak ister (Maide 5/6) ” Bu da bir manevi temizliktir. Âdetli kadın manevi temiz sayılmadığından namaz kılması mümkün olmaz. Çünkü Maide ayetinde Allah sizi temiz kılmak ister demekte. diyor Bayındır hoca.

Bu mantıklı gözükmekte midir? 2/222 âyetteki “Temizleninceye kadar” demesi kadının temiz olmadığını gösteriyor. Abdest ve boy abdesti için de “Allah sizi temiz kılmak istiyor” dediğine göre namaz kılamaz mı?

Bakara 222 âyeti ile Mâide 6 ayetini karşılaştırmak mı gerekiyor? Selam ve saygılarımla. Osman

Cevap: Bu akıl yürütmeleri okumaya bile değer bulmuyorum. Dini kuran Allah’tır, insanlar değil. Kur'ân'da emir ne ise din odur. Âyette âdet halindeki kadın oruç tutmasın diyor mu? Hayır. O halde biz şunun bunun yorumuna değil, Allah’ın buyruğuna bağlanmakla yükümlüyüz. Sadece Allah'ın dediğine uyarız. Şunun bunun akıl yürütmelerine değil. Kaldı ki hastalığından, su yokluğundan veya hava soğukluğu gibi bir mazeretten ötürü yıkanamayan kimse Maide 6. Âyete göre teyemmüm ile namaz kılabilir. İsteğiyle veya isteği dışında cünüp olan kimse, namaz kılabiliyor da bir özür içinde bulunan âdetli kadın niçin namaz kılamasın? Peygamber dönemindeki rivayetler, âdet halinde bulunan kadınların namaz kıldıklarını gösterir. Bu konuyu “Özet Tefsir”imizde Bakara Suresinin 222’nci âyetinin tefsirinde kanıtlarıyla izah etmiştik. Dileyen oraya bakabilir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş