HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (4) PDF 
Pazartesi, 12 Eylül 2022 00:00

HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (4)

(...dünden devam)

Vahyi alırken kendinden geçtiği, bütün kaynaklarca zikre­dilmek­tedir. Nihayet Mi'rac hâdisesi de onun, ruhanî bir âlemle nasıl temas halinde bulunduğunu gösterir.

Bu hâdiseler, sûfilerin yaşadıkları vecd ve istiğrak halinin as­lıdır. Demek ki sûfilerin vecd ve istiğrak halleri, fena ve baka hal­leri, Hz. Peygamber’in ruhî hayatında mevcuttur.

İBADETTE İHSAN DERECESİ

 

Peygamber (sav) kalb temizliğine çok önem vermiş, kalbden kötü düşünceleri silip yalnız Allah'ı düşünmeyi, "İhsân derecesi" olarak nite­lendirmiştir. Kendisinden ihsanın anlamı soruldu­ğun­da: "İhsan, görür gibi Allah'a kulluk etmendir. Zira sen O'nu görmüyorsan da O seni görüyor!" (Buḫârî, Tefsîru Sûreti Lokman: 2; Müslim, İmân: 57) buyur­muştur.

Bu hadis, ibadetin asıl amacını belirtmektedir ki o da ibadetin, bilinçli olarak yapılmasıdır. Bu husus, ibadetin biçi­minden önemlidir. Bilinçsiz olarak yinelenen hareketler, söylenen sözler, duâlar, gerçekte ibadet olmaktan uzaktır. Yüce Allah: "Sarhoş olarak namaza yaklaş­mayın ki ne dediğinizi bilesiniz" (Nisâ: 43) buyurmuş, ibadetlerinin ruhunu kaybedip onu oyun, eğlence türü bir gelenek haline getiren müş­rikleri kınayarak: "Onların Kâbe yanın­daki namazları, ötme (ıslık çal­ma) ve el çırpmadan ibarettir" (Enfâl: 35) buyurmuştur. Allah rızâsı için değil, gösteriş için, gaflet içinde namaz kılanları da: "Namaz­la­rın­dan sehveden (namazın ruhundan uzaklaşıp gaflet ile namaz kılan)lara, gösteriş yapanlara, iyiliği esirgeyenlere yazıklar olsun!" (Mâ'ûn: 4-7) demiştir.

Ayrıca ümmetini zikre teşvik etmiş: “Rabbını zikredenlerle etme­yen, diri ile ölü gibidir" (Buḫârî, Da'avât: 67), "Bir kavim oturup Allah'ı zikrederse melekler onu kuşatır, rahmet onları kaplar, üzerle­rine sekîne (huzur, feyiz) iner ve Allah onları kendi yanındakilere anar" (Müslim, Zikr: 38, 39; Tirmizî, Da'vât: 7). "Cennet bahçeleri nedir?" sorusu üze­rine "Zikir meclisleridir" demiştir (Tirmizî, Da­'avât: 83; İbn Hanbel, Müsned: 3/150).

(devamı yarın..)

Hz. Peygamber (s.a.v.) hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde Cenab-ı Hakk'ın gölgelendireceği yedi kişiyi saymıştır. Onlardan biri de: "Allah'ı tenha bir yerde zikredip gözleri yaşla dolan adamdır" (Bu­ḫārî, Edeb: 36, Zekât: 16, Rikak: 24, Hudud: 29).

Kur’ân Allah’ı çok zikretmeyi emretmiş ve ancak Allah’ı zikret­mekle gönüllerin huzur bulacağını vurgulamıştır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş