UYDURMA RİVÂYETLER (2) PDF 
Cuma, 02 Eylül 2022 00:00

UYDURMA RİVÂYETLER (2)

(...dünden devam)

Şimdi gelelim deve sidiği uydurmasına:

"33- Allâh ve elçisiyle savaşanların ve yeryüzünde bozgunculuk yapmağa çalışanların cezası: (ya) öldürülmeleri ya asılmaları, ya elle­rinin, ayaklarının çapraz kesilmesi veya bulundukları yerden sürül­meleridir. Bu, onların dünyada çekecekleri rezilliktir. Âhirette ise on­lara büyük bir azâb vardır. 34- Ancak sizin onları (yenip) ele geçir­menizden önce tevbe edenler olursa bilin ki Allah, bağışlayandır, esir­geyendir (tevbe edenleri affeder)." (Mâide: 33-34)

Bu âyetlerin iniş sebebi hakkında anlatılanların özeti şudur:

Ukl ya da Bahreyn'de bulunan 'Ureyne'den bir topluluk Me­di­ne'ye gelmiş. Peygamber (sav), hastalıktan karınları şişmiş, renkleri uçmuş bu insanlara sadaka develeri vermiş, develerin yanına çoban da katmış. Develeri sağıp sütlerini ve develerin sidiğini içen bu adamlar, sağlıklarına kavuşunca çobanı öldürmüşler, develeri de sürüp götür­müş­ler. Allah'ın Elçisi de arkalarından adam gönderip bunları yaka­latmış; bu adamlar, çobanın gözlerini oyduklarından, Allah'ın Elçisi de bunların ellerini, ayaklarını kestirmiş, gözlerini oydurmuş ve öylece güneşin altına bırakmış, ölmüşler.

Buḫârî ve Müslim'in Ebû Kılâbe'den; Müslim, Hammâd ibn Sele­me, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî, İbn Merdeveyh ve Ebû Hâtim'in Enes'­ten rivayet ettikleri bu olayın doğruluğu çok kuşkuludur. Zira bir rivâyette, gelen kavmin Ukl'den, başka rivâyette 'Ureyne'den oldukları, Ebû Hüreyre rivayetinde ise bunların Fezâre'den oldukları söylenir. Bir rivâyette Hz. Peygamber bunların gözlerini oydurmuş, diğer rivâyette oydurmamıştır (İbn Kesîr, Tefsîr: 48, 50; Mefâtîh: 11/215-216).

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah Elçisinin, günâhları ne olursa olsun, bir cemâatin ellerini, ayaklarını kestirip gözlerini oydu­rarak, acıların içinde kıvranır, susuzluktan da bağrı yanar biçimde ölü­me terk edeceğini, sağduyu kabul etmez. Biz ne maksatla ortaya atıldığı belli olmayan bu âhâd rivayetlerini bir kenara bırakıp yukarıdan beri devam edegelen konuyu düşünürsek, konunun Yahudiler üzerinde ol­duğunu görürüz. Nitekim bu âyetlerin, kasten insan öldüren, fesâd çı­karan Yahudiler hakkında indiği de rivayet edilir (Mefâtîh: 11/217).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş