MÜZİK DİNLEMEK HARAM MI? (1) PDF 
Cumartesi, 27 Ağustos 2022 00:00

MÜZİK DİNLEMEK HARAM MI? (1)

Selamün Aleyküm.  5 vakit namazımı kılıyorum Allah’ın izni ile.  Allah’ın yardımı ile sabah namazını kaçırmamaya çalışıyorum. Secdede Rabbime dua ediyorum kendi dilimde. Allahtan başka araya giren her şeyi kökten kalbimden çıkarmışım. Yani Allaha dua ederken direk Allahtan istiyorum ortaya aracı falan filan koymuyorum. Bu aracı Peygamber bile olsa yüzü suyu hürmetine filan yok bende. Namazdan başka Rabbimizin bize kuranda açık emirlerini yapmaya ve haramla­rından kaçmaya çalışıyorum. Ama bir kusurum var desem doğru olur mu acaba? 

Ben şarkı dinliyorum. Kendim vakti ile musikiçi (pionist ) oldu­ğum için arabesk, pop ve s. şarkı dinliyorum. 

İnsanlar bana reddiye veriyorlar: “Mü’min hiç şarkı dinler mi diyorlar?” Eğer müzik dinlemek günahsa inşaallah Rabbim benim şu günahımı bağışlar diye ümitle yaşıyorum. 

Bakıyorum Tağutlara kulluk ediyorlar, Allaha yakışan sıfatları başkalarına veriyorlar ve Allah’ı sever gibi onları seviyorlar ama konu müzik olduğunda onlar günahsız ben günahkâr oluyorum. Sizce ben yanlış mı yapıyorum? ...

 

Cevap: Bu konuda sorulan birkaç soruyu cevaplamıştım. Özetle kardeşim müzik, şarkı türkü dinlemek günah değildir. Maneviyata yö­nelten müzik eserleri klasik müzik eserlerini dinlemek güzeldir. Bunları dinleyince insanın gönlüne sevgi, İlahi aşk doğur. Ama şehvete yö­nelten müzik eserleri dinlemek sakıncalıdır. Çünkü insanı şehvetlere maddi hislere yönelten bu müzik türü insanın gönlünü bozar, Ayrıca “müzik aşığın aşkını fasığın da fıskını artırır" demişler. Şimdi bu ko­nudaki sorulara verdiğim cevabı aktarıyorum:

Sanat eseri olarak müzik dinlemek güzel bir şeydir. Özellikle Türk Musikisi, Tasavvuf musikisi. Zaten Peygamberimiz müzik dinle­miş, türkü söyleyen cariyeleri övmüştür. Hattâ savaşa giderken develeri şevke getirip hareketlendirmek için beraberinde türkücüler götürürdü. Bunlara haddâ' denilir. Musiki güzel ama gürültü insanı rahatsız eder. Siz başkalarını rahatsız etmeyecek biçimde mp3’ünüzü kulağınızda dinleyebilirsiniz ama arabanızdaki müzik parçasını sonuna kadar açıp caddelerde dolaşmak saygısızlıktır ve bu haramdır.

(devamı yarın..)

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş