NUR SURESİNE YAPTIĞIMIZ TEFSİRİN BİLİMLE DOĞRULAN­­MASI (1) PDF 
Cuma, 19 Ağustos 2022 00:00

NUR SURESİNE YAPTIĞIMIZ TEFSİRİN BİLİMLE DOĞRULAN­­MASI (1)

Sayın Süleyman Ateş hocamız, İnsan ve İnsanüstü Varlıklar kita­bınızın 8. sahifesinde Nur suresi 35. ayetin meali ve yorumunuz bilmi­yorum hiç dikkatinizi çekti mi? 2013 yılında İsviçre’deki Cern labora­tuvarında kâinatın yaratılışı ile ilgili çalışmalarından dolayı iki fizik âlimi Nobel fizik ödülünü aldı; ödül almalarına sebep olan buluş sizin on beş sene önceki yorumunuzla tıpa tıp uyuşuyor. Selamlarımı sunar ilgilenenlere okumalarını tavsiye ederim...

Cevap: Dikkatiniz ve ilginiz için teşekkür ederim.

Şimdi Nur Suresi 35’nci âyetine yaptığımız tefsiri okurlarımla paylaşmakta yarar görüyorum:

“Allah, göklerin ve yerin nurudur. O'nun nuru, içinde lamba bu­lunan bir kandile benzer. Lamba cam içerisindedir. Cam, sanki inci­den bir yıldız. Ne doğuya ve ne batıya mensub olmayan mübarek bir zeytin ağacı(nın yağı)ndan yakılır. (Öyle mübârek bir ağaç) Ki, nere­deyse ateş değmese de yağı ışık verir. Işığı parıl, parıldır. Allah, dile­diği kim­seyi nuruna iletir. Allah insanlara misaller verir. Allah her şeyi bilir.” (Nur: 35)

Allah'ın, göklerin ve yerin nuru olduğunu bildiren bu âyette O'nun nuru, etrafı camlı, içindeki lambasıyla inci gibi parıl parıl par­la­yan, doğu ve batıya aidolmayan bir zeytin ağacından üreyen yakıtı, nerdeyse ateş değmeden ışık verecek kadar sâf ve temiz olan ışık küme­si bir kandile benzetilmektedir.

Bu âyet, Allah'ın güzelliği ile göklerin ve yerin aydınlandığını anlatıyor. Zümer Sûresinin 69. âyetinde de: "Arzın, kulları arasında hü­küm vermek üzere gelen Rabbinin nuruyla parlayacağı" ifade edil­miştir. Bunların hepsi, Allah'ın, son derece güzel olduğu anlamını verir. Tabii böylece Allah'ın güzelliğinin, şavkı çevresine vuran bir insana ben­zetildiği hatıra gelebilir. Haşa O, hiçbir şeye benzemez. Ama in­sanlar güzeli böyle tanımlar ve algılarlar. Kur'ân da insanların anla­yacağı bir üslûpla Allah'ın güzelliğini anlatmaktadır. Ebû Mûsâ'l-Eş­'arî'den riva­yet edilen bir hadiste Allah'ın cemâli şöyle tasvîr edilir: "Allah uyumaz uyumak O'na yakışmaz. Teraziyi indirir, kaldırır; (da­imâ insanların amellerini adâlet terazisinde tartar) gündüzün ame­linden önce gecenin ameli ve gecenin amelinden önce de gündüzün ameli O'na çıkarılır. O'nun örtüsü nurdur. Eğer örtüsünü açsa, yüzünün sübhaları, (nurları) gözünün gördüğü bütün yaratıklarını yakar" (Müslim, İmân, hadis: 293)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş