İSLÂM, EVRİM TEORİSİNE NASIL BAKIYOR? (1) PDF 
Salı, 16 Ağustos 2022 00:00

İSLÂM, EVRİM TEORİSİNE NASIL BAKIYOR? (1)

Cevap: Kur’ân-ı Kerîm’in anlatımına göre insan, öyle bir anda yaratılmış değil, ıstıfâ ile yani süzüle süzüle, sanki evrenin özü olarak yaratılmıştır. “Size ne oluyor ki, Allâh için saygı ummuyorsunuz? O, sizi aşama, aşama yarattı. Görmediniz mi Allâh nasıl yedi göğü birbiri üstünde tabaka tabaka yarattı? Ve Ayı bunların içinde nur yaptı. Güneşi de bir lamba yaptı. Allâh sizi yerden bir bitki olarak bitirdi. Sonra yine oraya geri çevirecek ve tekrar çıkaracaktır.” (Nuh Suresi: 13-17)

Kur’ân-ı Kerîm’in ifâdesine göre üzerindeki canlıların anası olan şu dünyâ, dört İlâhî günlüktür, yani dört büyük zamanlı evrim sonucu bu şekline gelmiştir. Canlıların zübdesi (özü, kaymağı) insan da çok derin bilgi, ince hesap ve planların sonucunda süzüle süzüle tabiat güçlerine hükmeden, dünyâyı onaran, daima ilerleyen, kalkınan mükemmel bir varlık haline getirilmiştir. Ama vurgulamamız gerekir ki bu uzun süre bize ve bizim ölçülerimize göredir. Bize göre milyonlarca yılda yara­tılmış olan insan, Allah’a göre bir anda yaratılmış demektir. Çünkü O’nun için bütün zaman bir andan ibarettir. Zamanın parçaları O’nun katında bütünleşir. Milyonlarca yıl ân-ı vâhide döner. Gerçeği Allah bilir.

Avrupa'da ünlü olan evrim düşüncesini de onlardan önce geliş­tirenler, yine Müslüman bilginlerdir. Önemli olan Evrenin bir Yaratı­cısının bulunduğunu kabul etmektir. Yaratan Allah olduktan sonra in­sanın birden bire çamurdan insan yapılmasıyla, milyonlarca yıl içinde süzüle süzüle tabiat güçlerini hizmetinde kullanabilen olgun insan haline getirilip Tanrı’nın halîfeliği mevkiine getirilmesi arasında bir fark yoktur. Dediğim gibi insanın tekâmül süreci bize göre milyonlarca yıl sürmüş olsa da Allah’a göre bir andan ibarettir. Çünkü zamanı da O yaratmıştır. O zaman üstüdür. Kıyameti çok uzak görenlere verilen ce­vabın satır aralığında bu sürecin farklılığına işaret edilmektedir: “Onlar onu uzak görüyor(lar). Biz ise onu yakın görüyoruz.” (Maâric: 6-7) Bize göre çok uzun olan süreç, Allah’a göre kısa, bir andan ibarettir. Zaten O’nun için geçmiş ve gelecek yoktur, şimdi vardır. Allah için her şey şimdidedir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş