TEḌARRU‘ (TAZARRU‘) (التضرع) (2) PDF 
Pazartesi, 27 Haziran 2022 00:00

TEḌARRU‘ (TAZARRU‘) (التضرع) (2)

(...dünden devam)

İşte yüce Allah buyuruyor ki: Allah, gönderdiği diniyle yeryüzünü düzelttikten, düzeni yeniden sağladıktan sonra siz onu bozmağa çalışmayın. Korkarak ve umarak Allah'a duâ edin. İsteyeceğinizi yalnız Allah'tan isteyin! Allah'ın Elçisi, vedâ hutbesinde şöyle buyurmuştur:

"Zaman döndü, dolaştı, Allah'ın yeri göğü yarattığı sıradaki haline geldi..." (Buhârî, Tefsîru Sûre: 9; Bed'u'l-halk: 2; Meğâzî, 77, Adâhî, 5; Tevhîd: 24; Müslim, Kasâme: 29; Menâsik: 67; İbn Hanbel: 5/73.)

Allah’ın sınavı, tarihin tekerrürü

“94- Biz hangi ülkeye bir peygamber gönderdiysek, onun halkını -yalvarıp yakarsınlar diye- mutlaka yoksulluk ve darlıkla sıkmışızdır. 95- Sonra kötülüğü değiştirip yerine iyilik getirdik de (insanlar) çoğaldılar ve: ‘Atalarımıza da darlık ve sevinç dokunmuştu (onlar da üzüntülü ve sevinçli günler geçirmişlerdi).’ dediler (de olaylardan ibret alıp şükretmediler). Biz de onları, hiç farkında olmadıkları bir sırada ansızın yakaladık.” (A‘râf: 39/94-95)

39/94-95: Yüce Allah, peygamber gönderdiği her ülke halkını be'sâ' ve ḍarrâ' ile denemiştir. Be'sâ' beden hastalıkları, ḍarrâ' da fakirlik ve benzeri sıkıntılar olarak açıklanır. Akıllarını başlarına alıp kendisine yönelmeleri için Allah onları, çeşitli hastalıklarla, darlıklarla sıkıştırmıştır.

Bunlarla yola gelmeyince bu kez de iyiliklerle denemiş, hastalık yerine sağlık; fakirlik yerine bolluk; sıkıntı yerine sevinç vermiş; nimetlerle denemiş; çoğalmışlar, malları artmış, yine ibret almamışlar: "Atalarımıza da sıkıntı ve bolluk erişmişti. Dünyâda insan sıkıntı da çeker, bolluk da. Bunları insanın başına getiren zamandır (felektir)" deyip bunların, kendilerine Allah'ın bir sınavı olduğunu anlamamış, O'na yönelmemişlerdir. Yüce Allah da hiç farkına varmadıkları bir sırada birdenbire onları yakalamıştır. Allah'ın yakalaması, ya azâb ile helâk etmesi veya normal ölümle canlarını almasıdır. İnsan ölmeyecekmiş gibi nefsinin tutsağı olarak yaşarken birden ölüm kendisini yakalar, dünyâ yaşamı sona eren can bedenden alınır. Fakat mü'min, olaylardan ibret alır. Allah'ın Elçisi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Mü'minin hali ne güzeldir! Allah'ın, başına getirdiği her şey onun için hayırlıdır. Eğer Allah onu sıkıntıya soksa sabreder, bu kendisi için hayırlı olur; eğer Allah ona sevinç verse şükreder, bu da kendisi için hayırlı olur.” (İbn Hanbel, Müsned: 3/82, No. 1486; Câmiu Ma'mer ibn Râşid: 11/197, No. 20310; …)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş