NAMAZLARI AKSATMAK *** CENNETLİKLER CEHENNEMDEKİLERİN DURUMUNU GÖREBİLİRMİ? PDF 
Cuma, 17 Haziran 2022 00:00

NAMAZLARI AKSATMAK *** CENNETLİKLER CEHENNEMDEKİLERİN DURUMUNU GÖREBİLİRMİ?

İyi günler hocam. Merak ettiğim konulardan ikisini sormak isti­yorum:

1. Günlük hayatın koşuşturmasından ötürü kimi zaman namaz ibadetimi aksatıyorum ve bundan üzüntü duyuyorum. Acaba Allah rızası için iyilik/sevap işlesem bu sorunu azaltabilir miyim?

2. Cennete giren biri, istediği zaman cehennemdeki birini görebilir mi?

Cevap: 1. İyilik sevap işler yapmanın elbette yararı vardır ama bunlarla namaz ibadetinin sorumluluğundan kurtulamazsınız. Öyle laf ile din olmaz. İnanan kimse, Allah'ın buyruklarını yapar. Samimiyet bunu gerektirir. Ama herkesin hesabı Allah'a aittir. Biz kimseye cennet veya cehennem tapusu veremeyiz.

2. Cennetlikler, cehennemdekilerin durumunu görebilir. Şu âyetler bu konuda bize ışık tutmaktadır:

"40- Ancak Allâh'ın hâlis kulları bu cezânın dışındadır. 41- Onlar için bilinen bir rızk vardır. 42- (Türlü türlü) Meyveler. Ve onlar ağırlanırlar. 43- Ni‘met cennetlerinde. 44- Tahtlar üzerinde, karşılıklı otururlar. 45- Önlerinde akan kaynaktan (doldurulmuş) kadehler dolaştırılır. 46- Berrak, içenlere lezzet veren bir içki. 47- Onda ne sersemletme var, ne onunla sarhoş olurlar. 48- Yanlarında da, yalnız kendilerine göz dikmiş iri gözlü eşler vardır. 49- Saklı yumurta gibi bembeyaz eşler.50- Bunlar birbirine dönmüş soruyorlar: 51- Onlardan bir sözcü: "Benim, dedi, bir arkadaşım vardı." 52- Derdi ki: 'Sen doğrulayanlardan mısın?53- ‘Biz ölüp toprak ve kemik olduğumuz zaman mı, biz mi (diriltilip yaptığımız işlere göre) cezâlanacağız?' " 54- (Sonra yanındakilere): "Bakar mısınız?" dedi. 55- Baktı onu cehennemin orta­sında gördü. 56- "Tallâhi, dedi, sen az daha beni de alçaltacaktın." 57- "Rabbimin ni‘meti olmasaydı, şimdi ben de (oraya) getirilenlerden olurdum." 58- "Biz bir daha ölmeyecek miyiz" der. 59- "Yalnız ilk ölümümüz, başka ölüm yok ve biz azâba da uğratılmayacağız ha?!" 60-Gerçekten büyük başarı ve mutluluk budur! 61- Çalışanlar bunun için çalışsınlar. 62- (Nasıl) Ağırlanmak için bu mu hayırlı, yoksa zakkum ağacı mı? 63- Biz onu zâlimler için bir fitne (sınav) yaptık ].” (Sâffat: 40-63)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş