CEVŞEN-İ KEBİR PDF 
Perşembe, 16 Haziran 2022 00:00

CEVŞEN-İ KEBİR

Hocam, halkımız arasında bilinen ve değer verilen, Cibril (A. S.)'in Hz Peygamberimize Uhud Savaşı sırasında öğretmiş olduğu rivayet edilen Cevşen-i Kebir duasını gerçekten okumuş mudur, yoksa bazı kaynaklarda yazılan bu rivayet uydurma mıdır? Say­gılarımla, ...

Cevap: Sözünü ettiğiniz Cevşen duâsı, Şîî kaynaklarda var ama Sünnî kaynaklarda bulamadım. Hangi kaynakta olursa olsun içeriğinden bunun uydurma olduğu açıktır. Çünkü burada "Bir gazada Peygamber'in giydiği zırh kendisine ağır gelince güya Cebrail gelmiş ona zırhını atmasını, Cevşen duâsını okumasının kendisine yeterli olduğunu söylemiş ve Cevşen Duâsını öğretmiş." Bu, Kur'ân'a ve Peygamberimizin uygulamasına aykırıdır. Çünkü Kur'ân "Khuzû hizrakum: İhtiyatlı olunuz, tedbirinizi alınız!" buyurmaktadır. Peygamberimiz de daima tedbirli olmuş, her zaman zırhını giymiştir. Öyle duâ ile her şey hallolsaydı Uhud Savaşında Peygamberimiz yaralanmaz, Müslümanlar 70 şehid vermezlerdi. Ayrıca bu Cevşen rivayetinde akıl ve mantığın kabul etmeyeceği abartılar vardır. "Bunu okuyan kimseye şunlar verilir, bilmem ne kadar şehid sevabı verilir, Cennette bilmem ne kadar huri verilir" gibi abartılar. Cennet öyle laf ile, bir duâ ile olmaz. Ahlak ve ibadet ile cennete varılır. Zaten sonunda Peygamber (s.a.v.), kendisine salat okumaktadır. Peygamber'in kendi kendine salat okuması mantıklı bir şey midir?

Özetle: ben Cevşen'in Hz. Peygamber'in yaptığı bir duâ olduğuna inanmıyorum. Zaten Sünni kaynaklarda da yok. İfadesinden uydurma olduğu bellidir. Bu, Cebrail'in öğrettiği bir dua değildir ama güzel düzenlenmiş bir duâdır. Benim kanaatim budur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş