Talak Suresi 4. âyet *** Her içki içen fâsık değildir
Mayıs - 2012

Talak Suresi 4. âyet

Talak Suresi 4. Âyette: “Âdetten kesilmiş kadınlarınız hakkında şüpheye düşerseniz, onların iddeti üç aydır; adet görmeyenler de öyledir. Yüklülerin süresi ise doğum yapmalarına kadardır. Her kim Allah'tan korkarsa, Allah onun işine bir kolaylık verir.” buyurulmaktadır. Bu âyetteki âdet görmeyen kadınlarla ne kast edilmektedir? Bazı tefsirlerde 17 yaşından küçük kızlar olduğu söylenmektedir. Şayet bu doğru ise küçük yaştaki çocukların evlenmesine din izin mi veriyor? Saygılarımla. Şerafeddin Dursun

Cevap: Âdet görmeyen kadınlar, âdet yaşını geçirmiş yaşlı kadınlar ile henüz âdet çağına varmamış olan kızlar kastedilir. Ergenlik yaşına gelmemiş kızları velileri (babaları, yoksa amcaları) evlendirebilirler. Küçük kızla nikâh kıymak dinen caiz görülmektedir. Kur'ân'da da böyle bir yasak yoktur. Nitekim âdet görmeyen kadınların iddet sürelerinden de küçük kızların evlendirilebileceği anlaşılır. Ama bu sadece böyle bir nikâhın yasaklanmadığı anlamındadır, yoksa küçük kızların mutlaka evlendirilmesi gerekir hükmü yoktur. Bu, zorunlu veya gerekli durumlardaki müsaadeyi gösterir.


 

Her içki içen fâsık değildir

Sn. ATEŞ, Kerbela konulu yazınızın bir bölümünde Yezid ise "sefih" bir adamdı. İçki içerdi, fasıktı......... diye bir cümle yazmışsınız. Kasıtlı olarak "içki içerdi" cümlenizi niye araya sıkıştırdınız. Zaten "sefih" ve "fasık" Türkçe!!! kelimeleri bunu kapsar.... Modaya uyup özellikle bunu hatırlatayım mı dediniz! Zaten dinimizi bir içki bir örtüye indirgeyip herkesi fasık yerine koydunuz.
Bilginiz için sağ olun. Türesin Özdil

Cevap: Kaynaklar öyle bir ifade kullanıyor onun için öyle yazdım. Kastım içki içenleri fasık kategorisine sokmak değil. Ama Hadis-i şerîfe göre içki, tüm kötülüklerin anasıdır. Siz bu yazıdan niçin rahatsız oldunuz ki? Doğru demişler "Yarası olan gocunur" diye. Merak etmeyin, sizi tanımıyorum, sizi kastetmiş olmam mümkün değildir. İnsan hata edebilir ama tevbe ederse Allah bağışlar. Peygamber'in sahabileri içinde de içki içenler vardı. Peygamber bunları cezalandırdığı halde fasık saymadı. Her içki içen fasık değildir. Bütün içki içenleri fasık saymak yanlıştır. Fısk doğru yoldan çıkmak, günahlara dalmak, haksızlık etmek, ahlaksızlık yapmaktır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş