ṬAYYİBÂT (الطيِّبَات) (4) PDF 
Salı, 24 Mayıs 2022 00:00

ṬAYYİBÂT (الطيِّبَات) (4)

(...dünden devam)

“Artık aldığınız ganîmetten helâl ve temiz olarak yeyin...” (Enfâl: 93/69)

“Orada Zekeriyyâ , Rabbine du‘â etmiş: ‘Rabbim, demişti, bana katından temiz bir nesil ver. Sen du‘âyı işitensin’!” (Âl-i İmrân: 94/38)

“Allah mü’minleri, (şu) üzerinde bulunduğunuz halde bırakacak değildir, temizi pisten ayıracaktır...” (Âl-i İmrân: 94/179) âyetinde ḫabîš, çirkin, tiksindirici eylemleri ve kötü niyetli insanlar kastedilmektedir. Allah, mü'minleri denemeden bırakmaz. Çeşitli olaylarla onları sınavdan geçirir ki ḫabîš olanlar, temizlerden ayıklansın. İnsanların sabrı, inanç­larındaki samimiy­yeti, dar zamanlarda, sıkıntılı, zor anlarda belli olur. İmân, sadece kuru bir iddiâdan ibaret değildir. Gerektiğinde inancı uğrun­da zorluklara katlanmayan, hattâ bu uğurda ölmeğe dahi hazır olmayan, tam dâvâsının adamı sayılmaz.

“Öksüzlere mallarını verin, temizi pis olanla değiştirmeyin...” (Nisâ: 98/2) âyetinde, yetîmlere mallarının verilmesi, ḫabîšin tayyib ile değiştirilmemesi emredilmektedir. Burada ḫabîš, başkasına helâl olmayan yetîm malı; tayyib ise helâl ve temiz maldır.

“Temiz toprağa teyemmüm ediniz.” (Nisâ: 98/43, Mâide: 110/6)

Evlere girdiğiniz zaman Allah tarafından kutlu, güzel bir yaşama dileği olarak kendinize (kendinizden olan ev halkına) selâm verin.” (Nûr: 102/61),

قُلْ لَا يَسْتَوِي الْخَبِيثُ وَالطَّيِّبُ وَلَوْ اَعْجَبَكَ كَثْرَةُ الْخَبِيثِ فَاتَّقُوا اللهَ يَآ اُولِي الْأَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ: De ki: “Murdarla temiz bir olmaz. Murdarın çokluğu hoşuna gitse de. O halde ey sağduyu sâhipleri, Allah’tan korkun ki kurtuluşa eresiniz!” (Mâide: 110/100) âyetinde de ḫabîš ile tayyibin, yani temizin bir olmadığı; ḫabîš olan şey çok olsa da temiz ve helâl olanın daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Burada ḫabîš kötü, tayyib iyi işleri ve kişileri kastet­mekte; fakat pisliklerin daha çok olduğu belirtilmekte, ama çok olmasının, pisliğin iyiliğini göstermeyeceği vurgulanmaktadır.

“Allah onları, Adn cennetlerinde Tayyib (güzel) konutlara soka­caktır.” (Saf: 108/12; Tevbe: 113/72) âyetlerinde Allah’ın, inananları Adn cennetlerinde güzel konutlara sokacağı vurgulanmaktadır.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş