YÜCE MAHKEME’YE ÇAĞIRMA BORUSU: SÛR (9) PDF 
Çarşamba, 18 Mayıs 2022 00:00

YÜCE MAHKEME’YE ÇAĞIRMA BORUSU: SÛR (9)

(...dünden devam)

“18- O gün Sûr'a üflenir, bölük bölük gelirsiniz. 19- Gök açılmış, kapı kapı olmuştur. 20- Dağlar yürü­tülmüş, bir serab olmuştur. 21- Ce­hennem de gözetleme yeri olmuş(suç­luları gözetleyip durmakta)dır.” (Nebe’: 18-21) âyetlerinde de Sûr’a üfleneceği gün, insanların grup grup Yüce Dîvân’a gelecekleri; göğün açılıp kapı kapı olacağı; dağların yürü­tülüp bir serap olacağı; cehennemin de azgınları gözetleyip duracağı bildirilmektedir.

Bütün bu âyetlerde, âhiretteki Yüce Mahkeme’ye çağırma borusu­nun uyandıra­cağı dehşet canlandırılmaktadır. O çağrı öyle bir dehşet ve korku verir ki sadece canlılar değil, dağlar, yer gök dahi korkudan sarsılır, dağlar savrulur, gök parçalanır.

Zümer: 68. âyette belirtildiği üzere bu boru, iki kez ardı ardına çalınır. Birinci sesi duyan canlar, neden çağrıldıklarını, nereye çağrıl­dıklarını anladıkları için korkudan bayılırlar. Yalnız Allah’ın güçlendir­diği bazı kimseler korkmaz, sarsılmazlar. Bu birinci ses öldürücü değil, dirileri Yüce Mahkeme’ye çağırma çağrısıdır. Orada ölüm yoktur. Canları Mahkemeye çağırmak için Sûr’a üflenir (yani toplantı borusu çalınır). İşte o Yüce Dîvân’da toplanma sesini duyan canlar, korkudan bayılırlar; dağlar heybetten yerinden fırlar; engebeler kalkar; gök sarkar, zayıflar. Bu ses, sadece canlıları değil, cansız olan dağları, yıldızları dahi sarsacak hey­bettedir. Sûra bir kez daha üflenir, yani çağırma tekrar edilir. Bu ikinci üfleme ile akılları başlarına gelen canlar, Yüce Dîvân’a çıkmaktan başka çare olmadığını anlar ve hesap vermek üzere Rabbin hu­zuruna koşarlar.

İşte Kur’ân-ı Kerîm’de vurgulanan “Sûr’a üfleme” olayı, Tanrısal Mahkeme’ye çağırmadır. Sûr’a iki üfleme, ayrı ayrı zamanlarda değil, birbiri ardınca olacaktır. Birincisi öldürücü, ikincisi diriltici değil, her ikisi de Mahkeme’ye çağrıdır. Ancak birincisini duyanlar korkudan bayılırlar. İkinci boru sesini duyunca akılları başlarına gelir, Mahkeme’deki duruş­maya koşarlar.

Dikkatle incelenirse âyetlerin hiçbirinde Sûr’a üflemeden sonra ölümden veya iki üfleme arasında uzun bir zaman aralığı bulunduğundan söz edilmediği görülür. Sûr’a üflemenin ardından derhal Yüce Dîvân’a çıkma ve Mahkeme sahnesi, o Mahkemenin kararı sonunda cennete veya cehenneme gitme anlatılmaktadır.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş