KADIN ANCAK TEMİZ HALDE İKEN BOŞANABİLİR (1) PDF 
Cuma, 22 Nisan 2022 00:00

KADIN ANCAK TEMİZ HALDE İKEN BOŞANABİLİR (1)

Selamünaleyküm Hocam, âdetliyken kocanın “Seni boşadım!” demesi bidat olsa da geçerli midir? Kinayeli sözlerle boşama kast edilse boşama gerçekleşmiş olur mu?

Cevabınız için teşekkür ederim. Hayırlı günler dilerim.

Cevap: Âdet halinde boşama geçerli değildir. Ayrıca bir sözle boşamanın bir hükmü yoktur. Boşama eylemi ancak üç ayda tamamlanır. Öfke ile boşamanın da bir değeri yoktur. Karısını boşamak isteyen önce kadın âdetinden temizlendiği sırada boşar. Bir ay geçer, kadın ikinci âdetini görür, temizlenir, yine boşar. Bu ikinci boşamadır. İsterse adam boşamadan vazgeçip karısına döner. Ya sözle döner veya karısını öper vb. Böylece boşama iptal olur. Ama adam kararlı ise kadın ikinci temizlik süresini de bitirip üçüncü temizlik süresine girer, adam yine kararlı ise bir daha boşar. Üçüncü temizlik süresi sonuna dek boşamadan vazgeçebilir. Ama kadın bir daha âdet görürse artık kesin boşama tamamlanır. Bir daha ona yaklaşamaz. Ancak kadının istemesi durumunda ve yeni bir mehir ve nikâh ile dönebilir. Kadın istemedikten sonra dönemez, kadın isterse bir başkasıyla evlenebilir. İşte İslâm'da boşama olayı, ancak üç ayda tamamlanır. Kur'ân, Bakara Suresinin 229-232, âyetlerinde şöyle buyurur:

229. Boşama iki defadır. (Bundan sonra kadını) ya iyilikle tutmak yahut güzelce salıvermek (lâzım)dır. Onlara verdiklerinizden bir şey geri almanız, size helâl değildir. Şayet erkek ve kadın, Allah’ın sınırlarında duramayacaklarından korkarlarsa başka. Eğer erkek ve kadının, Allah’ın sınırlarında duramayacaklarından korkarsanız, o zaman kadının (ayrılmak için) verdiği fidye (hakkından vaz geçmesin)de ikisine de bir günah yoktur. İşte bunlar Allah’ın sınırlarıdır, sakın bunları aşmayın. Kim(ler) Allah’ın sınırlarını aşarsa işte onlar zalimlerdir.

 

(devamı yarın..)

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş