ALLAH’IN BİLGİSİ NE ARTAR NE EKSİLİR PDF 
Çarşamba, 20 Nisan 2022 00:00

ALLAH’IN BİLGİSİ NE ARTAR NE EKSİLİR 

Selamünaleyküme hocam.

1. Bazı hocalar Allah insanın ne edeceğini bilmez diyorlar. Ahmed’in Aişe ile evleneceğini Allah ezelden filan yazmamış, Allah önceden bilmez diyorlar. Kadere imanı inkâr ediyorlar. Hocam sizin cevabınız benim için önemli.  Hocam bu konuda sizin görüşünüz nedir?

Ben sizin söylediklerinize güveniyorum. Doğru cevaplar sizde oluyor. Hocam kadere iman diye bir şey yok mu?

2. Hocam Sünni, Şii, Mutezile ve s. mezhepler ayırarak Kuranımızı neden çelişkili hale getirmişler?  Neden mealler farklı olmuş?...

Cevap: Allah'ın bilgisi ne atar ne eksilir. Olmuş olacak her şey O'nun bilgi aynasında mevcuttur. Onun için zaman da söz konusu değildir. Zaman yaratıklar içindir. Bütün zamanlar O'nun için bir andan ibarettir. Allah'ın bilgisi dışında kalan hiçbir şey yoktur. Allah önce bilmediği bir şeyi sonra öğrenmiş olursa bu takdirde bir zaman Allah'ın bazı şeyleri bilmediği, yani cahil kaldığı ortaya çıkar ki bu düşünce küfürdür, âyetlere aykırıdır. Hadid Suresinde Rabbimiz şöyle buyurmuştur: "Ne yerde ne de kendi canlarınızda meydana gelen hiçbir musibet (âfet, hastalık) yoktur ki biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (yazılmış ezelî bilgimizde tesbit edilmiş) olmasın. Doğrusu bu Allah’a kolaydır. (Başınıza gelecek olayları, önceden bir kitaba yazdık) ki elinizden çıkana üzülmeyesiniz ve (Allah’ın) size verdiği ile sevinip şımarmayasınız. Doğrusu, Allah kendini beğenip övünen kimseleri sevmez." (Hadid: 22-23)

"Ne yerde ne de gökte zerre ağırlığınca bir şey, Rabbin(in bilgisin)den kaçmaz. Ne bundan küçük ne de büyük hiçbir şey yoktur ki, hepsi apaçık bir kitapta olmasın." (Yunus: 61)

Özetle kardeşim o tür sözleri söyleyenler gurura kapılmış, Kur'ân'dan habersiz insanlardır.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş