FETVA VERMENİN SORUMLULUĞU PDF 
Pazartesi, 18 Nisan 2022 00:00

FETVA VERMENİN SORUMLULUĞU

Ben internette soru cevaplayan biriyim. (Fetva değil). Bir kadın eşine ayrılmaması için hamileyim demiş. Şimdi ne yapacam diye soruyordu. Halbuki hamile değil. Ben de düşük yaptığını söyle dedim. 3 dk sonra ben onu uyardım, yapma falan dedim (çünkü vebali bana olabilir diye) hatta doktor arkadaşıma sordum böyle bir şey olmaz dedim. Dürüst ol dedim. Ama kadın onu görmemiş olabilir. Sorum şu: Eğer kadın o yalanı söyleyip kocası onu öğrenip öldürürse ben katil gibi günaha mı gireceğim? ...

Cevap: Bir kere insan dini konuda uzman olmayınca, din hakkında fetva veremez, verirse hatalarından ötürü sorumlu olur. Kur'ân “Eğer sen, sana indirdiğimizden kuşkuda isen, senden önce kitabı okuyanlara sor. And olsun sana Rabbinden hak geldi, sakın kuşkulananlardan olma!” (Yunus: 94), “Açık kanıtları ve kitapları bilmiyorsanız zikir ehline (bilenlere) sorunuz.” (Nahl: 43-44) buyurmaktadır. 

Ayrıca Yusuf Suresinde: "İşte benim yolum budur: Allah’a basiretle davet ederim." (Yusuf: 108) buyurulmaktadır. Bu âyetler, mü'min insanın basiretle, bilinçle hareket edeceğini, bilmediği konularda hüküm vermemesini öğütler. İmdi siz önce bilmeden yalan söyleyen kadına yanlış bir öneride bulunmuşsunuz. Kadın eğer sizin önerinize göre hareket eder de sonradan bu durum cinayete sebebolursa bu konuda sizin fetvanızın katkısı olduğu için yapılan hatadan veya cinayetten sizin de payınıza bir şeyler düşer. Yapacağınız şey Allah'a tevbe etmek ve bilmediğiniz konularda fetva vermemektir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş