HAYALİ BİR SORU PDF 
Cumartesi, 16 Nisan 2022 00:00

HAYALİ BİR SORU

Sevgili ve Aziz Hocam,

Ta-Ha Suresi`nde (Harun, kardeşini yumuşatabilmek için): "Ey anamın oğlu, dedi, ......." ayeti ve devamını okurken şimdiki Yahudilerde bir Yahudi anadan doğulduğunda ancak Yahudi olunabildiği inancı aklıma geldi. Kuran'da Hz. Musa'nın babasından söz edilmiyor ama eski ahitte Hz. Musa'nın babası Amram'ın o zamanlar yasak olmadığı şekliyle kendi halası ile evlendiği ve bu evliliğinden Hz. Musa, Hz. Harun ve Miryam'ın dünyaya geldiği yaz(ıl)maktadır. Ayrıca Kuran-ı Kerim de sanki Hz. Musa ile Hz. Harun arasında da fazlaca bir yaş farkı yok gibi. Ve yine Kuran-ı Kerim'deki ilgili kıssalardan Firavun'un erkek çocuklarını öldürtme adetinin de uzun yıllar sürdüğü anlaşılıyor. Bu girizgahtan sonra sorum şöyle: Hz. Harun'un “ey anamın oğlu” hitabı yöresel bir deyim midir yoksa Yahudilik şeriatı bağlamında bir anlamı var mıdır? Bir de Firavun'un zulmünden Hz. Harun nasıl kurtulmuş olabilir?

Bunlar elbette, vakıf olunduğunda insanın imanına iman katacak bilgiler değil. Ancak bu tür suallerle meşgul olmak da bana dinimizin dış halkasından da olsa bir konuyla meşgul olduğum hissini veriyor ve zat-ı alinize yöneltiyorum. Tabi bunu yaparken niyetim hiç değerli vakitlerinizi almak değildir.

Saygıyla selamlar ellerinizden öperim...

Cevap: Değerli ..., böyle şeyler benim hatır ve hayalime gelmedi. Bana ne Harun'un yaşından, Musa'nın babasının evliliğinden. Kur'ân Yahudiler arasında söylenegelen şeyleri ibret ve öğüt için anlatır. Maksat öğüt vermektir, tarihi bilgileri anlatmak değildir. Size tavsiyem böyle şeylere kafa yorma yerine daha ciddi şeyler düşünmenizdir. Selamlar. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş