KURAN’DA ÖZÜR DİLEMEK (3) PDF 
Pazar, 10 Nisan 2022 00:00

KURAN’DA ÖZÜR DİLEMEK (3)

(...dünden devam)

Âyetin ruhundan anlıyoruz ki bir kimsenin, kendisine yapılmış herhangi bir dil hakaretini affetmesi, hayırlıdır. Ancak affetmek, başkalarına da hakaret etme cesaretini verecek ve bu tür hakaretlerin, haksızlıkların topluma yayılması sonucunu doğuracak olursa doğru değildir. O zaman adaletin gereği yapılmalıdır.

Çekişmelerde sövmeye ilk başlayan kimse günahkâr olur. Diğeri haddi aşmadıkça karşılık vermekle günah kazanmaz. Allah'ın Resulü şöyle buyurmuştur: ''Birbirine sövenlerden, sövmeğe ilk başlayan günahkâr olur. Ancak haksızlığa uğrayan (yani kendisine sövülen) kimse, sınırı aşar (daha çok söver)se durum değişir." (Müslim, Birr: b. 8, h. 68; Ebû Dâvûd, Edeb: 39; Tirmizî, Birr: 51; İbn Hanbel, Müsned: 2/235)

“224. Şairlere gelince onlara da azgınlar uyar. 225. Baksana onlar, her vadide şaşkın şaşkın dolaşırlar? 226. Ve onlar yapmayacakları şeyleri söylerler. 227. Ancak inananlar, iyi işler yapanlar, Allah’ı çok ananlar ve kendilerine zulmedildikten sonra (rakiplerine) üstün gelmeye çalışanlar böyle değildir. Zulmedenler, yakında nasıl bir devrime uğrayıp devrileceklerini bilecek­lerdir!” (Şuarâ: 224-227)

Âyetlerinde inanıp iyi işler yapan, Allah'ı çok anan, uğradıkları haksızlığa cevap veren mü'min şâirlere, saldırılara cevap verme hak­kı tanınıyor. Çünkü inanıp iyi işler yapan şâir, düşüncesine doğan, gerçeğe uygun şeyleri söyler. İnsanlarda olmayan sıfatları onlara yakıştırmaz. Her vâdide şaşkın şaşkın dolaşmaz. Sözlerini abartmaz, yapmayacağını söylemez.

Hz. Ayşe (r.a.) babasının, dünyadan ayrılırken şu iki satırlık vasiyeti yazdığını rivayet etmiştir: "Rahman ve Rahîm Allah'ın adıyla. Bu, Ebû Kuhâfe oğlu Ebubekir'in, dünyadan ayrılırken yaptığı vasiyetidir. Dünyadan ayrılış sırasında kâfir inanır, fâcir günâhına son verir, yalancı doğru söyler. İşte bu dehşetli anda Ebubekir'in vasiyeti şudur: Ben sizin üzerinize Ömer ibn el-Hattâb'ı halîfe seçtim. Eğer adâlet yaparsa, ki ben kendisinden bunu umuyorum. Ve eğer zulmederse ben gizliyi bilmem. Zâlimler nasıl bir sonuca uğrayacaklarını bileceklerdir." (İbn Kesîr, Tefsîr, 3/356)

Asr Suresinde ise inanıp güzel işler yapan ve birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenlerin ömürlerini ziyan etmedikleri vurgulanmaktadır.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş